Elegantna košulja: Kako je pronaći, uklopiti, ispeglati...? - Men`s Health

Elegantna košulja: Kako je pronaći, uklopiti, ispeglati…?

Postoje mnoge stavke koje jedna savršena košulja treba da ispunjava. Ne samo da treba da bude moderna i lepa, već je potrebno i da se uklopi sa svim detaljima vašeg stila, od širine kravate do kroja odela.

Pročitajte i Kako mu je jedna košulja promenila život

Predstavljamo vam savete modnih stilista koji će vam pomoći da odaberete pravu košulju.

1.ODABERITE ODGOVARAJUĆU ŠIRINU KOŠULJE 

„Kako vam košulja prijanja uz telo, uticaće na vaš krajnji look“, kaže Evan Draker, direktor muške garderobe i aksesoara u Džegeru.

Postoji velika razlika između precizno naglašene siluete i nasuprot tome, bezoblične celine. Jedna najčešća greška koju muškarci prave je kupovina klasičnih košulja, šireg kroja, umesto modernijeg, strukiranog. Košulja treba da istakne oblik vašeg tela, a ne da se bora oko struka. Ona na prvom mestu treba da bude udobna, kako biste se prijatno osećali u njoj, ali to ne znači da treba celi da “upadnete” u nju.

Pročitajte i Košulja i kravata

2. IZMERITE VELIČINU KRAGNE

Nije samo širina košulje bitna stavka za kupovinu. Ako odaberete pravu veličinu kragne, kravata će izgledati uglađeno na odelu, a vi ćete se osećati udobno. Sam Keršav, modni stilista, ima sigurnu tehniku za merenje veličine kragne. Jednom kada bude koristili traku za merenje kako biste izmerili obim vrata, zapamtite dobijene mere kako bi znali za ubuduće. Keršav kaže: “Da biste dobili preciznu meru, zakopčajte košulju do grla. Trebalo bi da može da stane kažiprst između vaše kragne i vrata.”

Pročitajte i Kako da vam odelo stoji kao saliveno?

3. UKLOPITE KRAVATU SA KOŠULJOM

Kada ispunite gore navedene kriterijume, vreme je da obratite pažnju da se vaša košulja slaže sa odelom i kravatom. Keršav objašnjava da postoji tri načina klasičnog kombinovanja košulje i kravate. Jednobojni tonovi košulje će biti savršeno uklopljeni sa kravatom u boji ili nekim ekstravagantnijom modelom. Drugi način predstavlja koloritna košulja na koju možete dodati kravatu od satena. Za klasičniji look, uklopite neobično dugme na košulji sa pletenom kravatom.

Pročitajte i  Slojevito oblačenje: 7 savršenih odevnih kombinacija

Pročitajte i Kravata ili leptir mašna?

4. UKLOPITE KOŠULJU SA ODELOM

Kada je potrebno da se košulja i odelo savršeno slažu, tajna se krije u proporcijama. “U slučaju da se opredelite za moderno odelo sa tankim reverima, kragna na košulji treba da bude mala, a kravata tanka, oko 7 cm širine”, kaže Keršav. Kombinujte moderno odelo sa zanimljivim detaljima, ali uvek obratite pažnju na proporcije.

5. PROŠIRITE KRAGNU

Predstavljamo vam drugi način da eksperimentišete sa klasičnim oblicima kragne, bez dobijanja previše neformalnog look-a. Razmislite o košulji sa širokom kragnom koja se pruža horizontalno, a ne klasično, na niže. Ovo je ujedno i odličan način da se dobije ujednačena proporcija odela..

Pročitajte i Košulja na pruge i kravata

6. PRAVILNO ISPEGLAJTE KOŠULJU

Veoma je važno na koji način ćete da ispeglate košulju kako bi ona dobila oštar i svež izgled. Ako neko zna kako najbolje to da uradite, to je Nikolas Vort iz luksuzne prodavnice košulja, Hawes and Curtis. Upotrebite trikove eskperta i na najbrži i najefektivniji način ispeglajte košulju.

  1. Zagrejte peglu na najjače.
  2. Posvetite se prvo peglanju kragne, manžetni i rukava, dok ne pređete na ostatak.
  3. Kada ste završili sa peglanjem, stavite košulju na ofinger i zakopčajte prvo dugme. Nemojte je nositi odmah nakon peglanja već je ostavite na vazduhu, otprilike dva sata.

Pročitajte i Oskar 2015: Da li je crna kravata otišla u istoriju?

7. PRETVORITE KOŠULJU U NEOBIČAN ODEVNI KOMAD

Klasično skrojena košulja treba uvek da se nađe u vašem garderoberu, ali nađite mesta i za moderniju košulju koja spaja tradicionalnu formu i opušten look. Pomislite na dekin model: klasična bela košulja, oštrog kroja, sa dugmetom na samom početku kragne stvara taj super-pametan izgled. Ako je zamislite bez kragne, košulja bi postala mnogo opušteniji komad garderobe.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *