Roze (ni)je boja za muškarce! - Men`s Health

Roze (ni)je boja za muškarce!

ISTORIJA ROZE BOJE

Ne tako davno, u XIX veku roditelji su svoje bebe oblačili u belu odeću sve do šeste godine. Pastelne boje su ušle u modu tek 1918, kada je jedna publikacija pokušala da ustanovi roze kao boju za dečake, a plavu kao boju za devojčice.

„Pošto je roze snažnija boja, pogodnija je za dečake, dok je plava, kao nežnija i osetljivija, pogodnija za devojčice“, pisalo je.

Mnogi su ovo prihvatili – sve dok se situacija nije promenila 1940.

SIMBOL

Roze boja nekada se smatrala bojom muškosti, jer je bila varijacije crvene koja je boja ratnika. S druge strane, plava boja je bila povezana sa Bogorodicom i zbog toga se smatrala ženskom nijansom.

Pročitejte: Za muškarce koji imaju stila!

Tokom druge polovine XIX veka, roze i plava počele su da se povezuju sa seksom, ali manje poznato je bilo koja boja simbolizuje koji pol. Mišljenja na tu temu su se razlikovala od zemlje do zemlje, i od regiona do regiona, pa je tako roze za devojčice bila u trend u Francuskoj, a u Americi je roze boja bila popularna za dečake.

Čak je i Frensis Skot Ficdžerald svom Getsbiju “dao” da ponosno nosi roze odelo, koje je simbolisalo njegovu visoku poziciju u društvu.

Od 1950. godine, roze boja je počela da se snažno povezuje sa devojkama, ali ne u tolikoj meri kao što je danas. Bila je veoma popularna boja za ozbiljne ljude.

Brooks Brothers su 1900. godine prvi dizajnirali roze košulju, ali je ona, nažalost, prošla prilično nezapaženo od strane publike.

Oko šezdesetih i sedamdesetih godina, roze boja je polako počela da izlazi iz mode zbog uticaja kontrakulturnih i feminističkih pokreta.

DA LI NOSITE ROZE? DA LI BISTE? 

Evo nekoliko saveta kako da nosite roze sa stilom…

Stil: Detalji koji će upropastiti vaš izgled

Hipotetički govoreći, roze boja stoji svima. Ako imate tamniji ten, bolje ćete izgledati u svetlijoj, pastel pink. Ako imate svetliji ten, onda ćete izgledati bolje u tamnijoj nijansi roze boje. Ali, tamnoroze ne izgleda sjajno na bilo kome. Dakle, roze je generalno bolji izbor za muškarce tamnijegtena, zbog čega je već dugo na tlu SAD-a popularan izbor među Afroamerikancima.

Pročitajte i  Omaž legendi

Ako nisite spremni sa sportski roze komad odeće, onda pokušajte da eksperimentišete sa ružičastim detaljem kao što su kravate ili leptir-mašne.

Najlakši način da “ubacite” nešto roze u svoj stil oblačenja jeste da započnete sa nešto smelim i klasičnim detaljima kao što su lepršavije (koliko god je to moguće za muškarce) letnje košulje.

Pink polo majice su još jedna jednostavna opcija, ali imajte na umu da su univerzalno povezane sa klasikom. Roze majice i džempere generalno treba izbegavati, jer oni mogu da izgledaju na vama… pa, kao da ste upali u orman svoje devojke.

Ukoliko niste skloni eksperimentisanju i čini vam se da za vas i vaš stil nije takav fazon, probajte klasičnu pink košulju od poluprozirne pamučne tkanine, otmenog batista. Ova kombinacija daje svakom izdanju jedan otmen, smeo izgled pogotovo ako je uparite sa elegantnim odelom u teget ili sivoj boji.

Pročitejte: Kako da izaberete savršenu košulju?

Takođe, možete balansirati roze sa klasičnim muškim detaljima kao što su tregeri ili prsluk.

Roze boju možete kombinovati sa belom, kaki, crnom, krem ili braon. Odlična je i u kombinaciji sa tamnosivom. Plava je još jedan posebno dobar izbor za spoj s roze nijansama.

Ako imate smelosti da malo više eksperimetnišete, onda izaberite roze sako u kombinaciji sa belom košuljom, a ovaj autfit će vam dati dodatnu količinu samopouzdanja i želju da se istaknete.

MH SAVET

Ukoliko želite da izgledate zavodljivo kao misteriozni Getsbi – sve sa pink odelom – onda se potrudite da materijal tog odela bude kvalitetniji i otmeniji od klasičnog pamučnog čija tekstura ima tanke pruge. Savršena kombinacija za prolećne svadbe, praznike…

Pročitejte: 5 odevnih komada koje morate imati ove godine

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *