Ovo jednostavno ne smete da izgovorite na razgovoru za posao - Men`s Health

Ovo jednostavno ne smete da izgovorite na razgovoru za posao

Svi znamo koliko se teško dolazi do posla. A kada odemo na intervju za poziciju, za koju smo konkurisali, preuzimamo stvari u svoje ruke i želja nam je da ostavimo što bolji utisak i da se predstavimo najbolje što možemo. Međutim, otkrijte koje rečenice će nas odmah eliminisati u trci za zaposlenjem.

Pročitajte i: Kako se obući za razgovor za posao?

“PA, ČIME SE OVDE BAVITE?”

Ako odete na razgovor za posao i upitate poslodavca čime se bavi njihova firma, upravo ste sebi presudili. Morate da pokažete da ste uradili domaći zadatak i da ste istraživali. Potražite na internetu informacije o firmi za koju ste konkurisali, a pokušajte da pronađete bivšeg ili sadašnjeg zaposlenog u istoj firmi, pa popričajte sa njim.

PRIČATE LOŠE O PROŠLOJ FIRMI U KOJOJ STE RADILI?

Bez obzira koliko vam je bilo loše na prethodnom poslu, ne smete loše da pričate o bivšoj firmi. Zadržite pozitivan ili neutralan ton, fokusirajući se i ističući iskustvo koje ste stekli u prethodnoj firmi. Obratite pažnju pogotovo kada pričate zašto ste napustili firmu.

“BAŠ SAM NERVOZAN”

Ma koliko da ste nervozni, nemojte to da pokažete, jer nijedna kompanije ne želi da zaposli nekoga kome manjka samopouzdanja. U ovom slučaju, iskrenost nije najbolja opcija, pa maksimalno zamaskirajte trenutno raspoloženje.

Pročitajte i: Ispravite se

“RADIĆU BILO ŠTA”

Poslodavci traže ljude koji su strastvenici kada je posao i pozicija za koju apliciraju u pitanju. Kada kažete: „Nije bitno koje sve pozicije imate, radiću bilo šta!“, to je velika crvena zastava, koja vam govori da ste ispali iz trke za posao.

“NEMAM MNOGO ISKUSTVA, ALI…”

Ovu grešku lako pravimo, pogotovo oni koji su nedavno završili fakultet ili promenili profesiju. Problem je, da kada se izvinite za iskustvo koje nemate, vi zapravo govorite kako ste svesni da niste odgovarajući kandidat za tu poziciju. Umesto da istaknete „slabosti“, ostanite pozitivni, fokusirajte se na vaše jače strane, istaknite veštine i entuzijazam koji imate.

Pročitajte i  Moda: Spremite se za leto!

“PIŠE U MOM CV-U”

Poslodavci znaju šta ste napisali u vašoj biografiji, ali žele da čuju nešto što se nalazi između redova u cv-ju. Na razgovoru ocenjuju vašu komunikaciju i veštine. Kada vas pitaju za određenu veštinu ili posao, ne osvrćite se na rezime, već iskoristite momenat i zablistajte. Istaknite sve ono što niste mogli u biografiji.

Pročitajte i: 9 pravila svakog stilizovanog muškarca

PORANILI STE ILI ZAKASNILI NA INTERVJU

Kada stignete više od 10 minuta ranije na razgovor na sastanak, vršite pritisak na poslodavca da ostavi sve što trenutno radi i da vas primi u kancelariju. A prilično je nedopustivo da kasnite na važan razgovor. Budite tačni i pronađite zlatnu sredinu

“TRENUTNO PROLAZIM KROZ TEŽAK PERIOD”

Većina ljudi saoseća sa nekim ko prolazi kroz razvod, finansijske i porodične probleme, ali poslodavac takođe procenjuje koliko privatni život utiče na vaš rad, pa je najbolje da ne ističete svoje probleme i da se držite razgovora o vašem poslovnom životu.

“NE, NEMAM NIKAKVIH DODATNIH PITANJA”

Ovakva konstatacija govori da niste dovoljno zainteresovani za posao, za koji ste konkurisali. Umesto ovakve izjave, smislite unapred određena pitanja koja možete da postavite na intervjuu za posao.

“ŽELIM ŠTO PRE DA POČNEM ZA SVOJIM PRIVATNIM POSLOM”

Bravo za ambicioznost, ali ovakvu vrstu isticanja na razgovoru za posao treba obavezno da preskočite. Poslodavci žele ljude na koje mogu da računaju i koji ne planiraju skoro da ih napuste, a ovakvom konstatacijom ostavljate sumnju da ćete zbrisati čim vam se ukaže prilika da započnete sopstveni posao.

Pročitajte i: Govor tela: Ovako pokažite sve svoje samopouzdanje

“MMM… MH.. NE ZNAM.”

Čak i ako vežbate, može da se dogodi da vas neko pitanje zbuni, ali rečenica „Ne znam“ nikako nije tačan odgovor. Imate dve opcije: možete da ponovite pitanje pre nego što odgovorite (to vam kupuje vreme) ili zamolite za čašu vode, olovku i papir ili minut da razmislite pre nego što odgovorite.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *