Muška depilacija: Najbolji metodi za uklanjanje dlačica - Men`s Health

Muška depilacija: Najbolji metodi za uklanjanje dlačica

Neki muškarci rade to iz estetskih razloga, drugi zbog potrebe sporta koji treniraju (bodibilding, plivanje, biciklizam, fudbal…), a treći (u manjini) se depiliraju da bi zadovoljili svoje lepše polovine.

Pročitajte i: Sprečite pojavu akni nakon depilacije

Sve više je muškaraca koji se depiliraju delimično ili u celosti, a mi vam predstavljamo nekoliko različitih tehnika uklanjanja dlačica.

MEHANIČKI EPILATORI

Mehanički epilatori su električne mašinice sa gumenim valjkom, koje hvataju dlake i uklanjaju ih. Veoma su jednostavni za korišćenje, ne prave nered i iziskuju malo vremena za korišćenje. Međutim, korišćenje mehaničkih epilatora može da bude prilično bolno, a dlake će nakon nedelju dana normalno početi da rastu. Da biste mogli da koristite mehaničke epilatore, vaše dlake treba da budu dugačke najmanje 2,5 cm.

Ove mašinice nisu veoma efikasne, pa ćete često propustiti koju dlaku, tako da vam ih preporučujemo samo ako se zaglavite na pustom ostrvu (kao da ćete tada baš misliti na epilaciju).

KREME ZA DEPILACIJU

Hemijsko brijanje je jedna od tehnika koja, pomoću krema za depilaciju (losiona) rastvara strukturu proteina vaših dlaka, koje se potom uklanjaju brzo (pomoću brijača). Ove kreme su relativno jednostavne za korišćenje, a pri tom su jeftine i trajaće vam mesecima. Ako pratite uputstva, neće vas boleti (ne mnogo), a rezultat će biti vaša glatka koža.

Međutim, kreme za depilaciju mogu da izazovu pojavu akni, iritaciju kože ili hemijske opekotine. Ne treba ih koristiti na osetljivim delovima tela. Mogu da naprave popriličan nered, a dlake će izrasti samo nakon nedelju dana.

Pročitajte i: Borba za svaku dlaku

Ove kreme su odlične za muškarce, koji imaju malo dlaka (obavezno tankih) po telu. Koristite ih samo na pristupačnim mestima, poput grudi i stomaka.

PINCETA

Uklanjanje dlaka pincetom podrazumeva izvlačenje dlaka od korena, jednu po jednu. Pincete su jeftine, a čupanje pincetom je veoma precizno. Rezultati uklanjanja dlaka pincetom su vidljivi od 2 do 8 nedelja.

Pročitajte i  Značenje i psihologija boja u odevanju

Kada se koristi u velikim oblastima, kao što su grudi, čupanje pincetom postaje izuzetno dugotrajan proces, koji takođe može da bude prilično bolan. Ova tehnika uklanjanja dlačica je super za regije, na kojima nemate mnogo dlačica ili u delovima, u kojim želite da se rešite viška dlačica (bradavice, obrve), ali nije najbolji izbor za uklanjanje dlaka na celom telu.

Pročitajte i: Nega lica: 9 načina na koji uništavate svoju kožu

DEPILACIJA

Ova metoda podrazumeva brzo povlačenje delova dlaka iz korena, a rezultati dobro urađene depilacije mogu da budu vidljivi od 3 do 8 nedelja, u zavisnosti od tipa dlake.

Ako se uradi profesionalno i ispravno, ovaj metod depilacije je prilično efikasan i čist, posebno na prostranim oblastima kao što su grudi i leđa.

Depilacija može da bude prilično bolna i da iziritira vašu kožu, a može čak da dovede do upale dlake ili urastanja.

Idealna je za uklanjanje dlaka sa grudi, stomaka, leđa i nogu.

LASERSKO UKLANJANJE DLAKA

Laseri uništavaju folikul dlaka i usporavaju njihov rast. Kažu da je najbolje da se radi ljudima sa svetlom kožom i tamnom kosom. Ova tehnika je manje bolna od mnogih drugih tehnika, a rezultati su dugotrajni.

Pročitajte i: Akne kod odraslih muškaraca: uzroci i preventiva

Međutim, laserka epilacija je izuzetno skupa, jer je uglavnom potrebno više tretmana, a može da izazove crvenilo ili promene u pigmentaciji na koži.

Ako imate vremena i novca, laserska epilacija je definitivno najbolja tehnika za vas, ali imajte na umu da se ovi tretmani ne rade u predelu pazuha i u genitalnoj regiji, već za leđa, grudi, ruke i noge.

ELEKTROLIZA

Elektroliza podrazumeva umetanje igle pod kožu kako bi se pustila struja kroz folikul dlake, koja će da ih ošteti. Uništavanjem folikula, vaše dlake će rasti sve sporije i sporije. Rezultati elektrolize su dugotrajni.

Ova metoda je prilično skupa, a eventualne nuspojave su rizik od ožiljaka i infekcija.

2 thoughts on “Muška depilacija: Najbolji metodi za uklanjanje dlačica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *