5 knjiga koje svaki muškarac treba da pročita - Men`s Health

5 knjiga koje svaki muškarac treba da pročita

Autor kojem nije potrebno posebno predstavljanje. Dela Miljenka Jergovića prevedena su na dvadesetak jezika, a gotovo svako je nagrađeno domaćom ili inostranom nagradom. Svoju sarajevsku adresu zamenio je zagrebačkom još 1993. godine, odakle piše, stvara i uređuje za brojne listove.

Pročitajte i: Koje su to knjige koje morate da pročitate pre 30. godine

S književnim zadovoljstvom vam predstavljamo naslove koje je preporučio…

ANA KARENJINA – Lav Tolstoj

Ruku na srce, ovo su i muškarci i žene trebali da pročitaju još u srednjoj školi, kao obaveznu školsku lektiru. Ali kako se lektira nije čitala i kako smo u to vreme još bili deca, pročitajmo “Anu Karenjinu” kao odrasli muškarci. Tolstojev roman je valjda i najveća ljubavna priča evropskih književnosti, a ljubavne priče nas u svakom pogledu čine ljudima. Ne, iz ove, kao ni iz bilo koje druge knjige, nećete naučiti ništa o “ženskoj prirodi”.

Ženska priroda, naime, ne postoji, kao što ne postoji ni muška priroda. Svaka je žena priroda za sebe.

MARA MILOSNICA I DRUGE PRIČE – Ivo Andrić

Zapravo, “Mara milosnica” je pripovetka, a ona je Jergoviću jedna od najdražih priča uopšte. Dok čitamo Andrića, ne samo da smo u prilici da uživamo u velikoj književnosti nego možemo osetiti svu lepotu materinjeg jezika. Treba naučiti kako se uživa u rečima, u govoru svog jezika.

Pročitajte i: Čitanje e-knjiga pre spavanja može ozbiljno da poremeti vaš san

STRAH I NADA – Nadežda Mandeljštam

Ona je bila žena najvećeg ruskog pesnika dvadesetog veka, žrtve staljinističkog terora, koji je skončao u nekom koncentracijskom logoru na dalekom istoku Sovjetskog Saveza. Zahvaljujući Nadežd,i spašena je njegova pesnička zaostavština, a knjiga “Strah i nada” najmoćnija je osuda totalitarizma, ali i slabosti ljudskog karaktera, napisana u našemu veku. Nadežda Mandeljštam bila je snažna i usamljena žena. Proživela je život kao Mandeljštamova udovica, prezrena od režima, napuštena od onih koji se režimu nisu hteli zameriti. Nadežda je bila čvrsta kao stena i nijedan se čovek, žena ili muškarac, nije mogao uporediti s njom.

Pročitajte i  Pol Smit: 7 stvari koje svaki muškarac treba da ima

STAKLENO ZVONO – Silvia Plat

Jedna od najvećih američkih i svetskih pesnikinja dvadesetog veka napisala je samo jedan roman. “Stakleno zvono” autobiografski je, i pripoveda o koječemu važnom u odrastanju, ali i u nestajanju jedne vrlo krhke i osetljive prirode. Ne moramo, ali ni ne možemo svi biti jaki i hrabri. Nije u tome smisao. Smisao je da budemo to što jesmo. Sylvia Plath umrla je mlada, svojom voljom, nakon nesrećne ljubavi. Bila je neshvaćena u svetu muškaraca i neuklopiva u svetu žena.

Pročitajte i: Šta uspešni ljudi rade drugačije nego ti…

PRIČE IZ DAVNINE – Ivana Brlić 

Svi tvrde da su čitali ovu knjigu, svi misle da se sećaju ovih priča. A niti su je čitali, niti se priča sećaju. Ivana Brlić Mažuranić bila je osetljiva i neshvaćena kao Silvija Plat, a svoje priče je zasnovala na slovenskoj mitologiji, a zatim ih razvila u raskošan i uzbudljiv imaginarij. Bilo je lepo odrastati uz njene priče, a još lepše bilo je znati ih i u odraslome dobu. Pravi muškarac trebao bi biti u stanju prepričati svaku od “Priča iz davnine”.

Foto: Shutterstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *