Saveti za negu kože - Men`s Health

Saveti za negu kože

„Interesantna činjenica o negi kože kod muškarca jeste da je često potrebno veoma malo da bi se postigao veliki napredak.“, kaže Ketlin Velš, dermatolog iz San Franciska. Ipak, potrebno je da koristite nešto više od sapuna i kreme dva puta dnevno kako biste poboljšali negu kože.

ČISTA POVRŠINA

Uklanjanje nečistoća i masnih naslaga sa površine kože predstavlja prvi neophodan korak, koji omogućava da krema za lice bolje prodre do vaše kože. Čistite kožu dva puta dnevno, ujutru i uveče. Koristite blaži sapun za svakodnevnu upotrebu.

SAZNAJTE TIP KOŽE

Određivanje tipa kože potpomaže adekvatnu negu. Kako da odredite tip vaše kože? Osetljiva koža lako reaguje osipom ili peckanjem kože na većinu proizvoda. Za ostale tipove, stanje vaše T zone pomoći će vam da identifikujete vašu kategoriju. Na kraju dana, ispitajte ovu zonu. Mat površina upućuje na suvu kožu, masna ili sjajna T zona upućuje na masnu, a ako se na vašem licu smenjuju masni i mat delovi, vaša koža pripada normalnom ili mešovitom tipu kože. Kada identifikujete tip kože, posavetujte se sa dermatologom oko odgovarajuće nege.

Pročitajte i: Redovna higijena spašava život

NOĆNA NEGA

Noć je bitno vreme, kada oživljavamo svoj um i kožu. Dodavanje losiona pre nego što krenemo u krevet, stvara mekšu, više hidriranu kožu i garantuje bolji izgled kože sutradan. Veoma je bitno, takođe, da na vreme počnete da koristite proizvode, koji će usporiti starenje vaše kože. „Pre odlaska na spavanje, koristite losion i kremu, koji sadrže retinol (vitamin A) ili druge kreme protiv starenja ili serume, kao što su alfa hidroksil, glikolna kiselina ili peptidi.“, kaže dr  Velš.

KOŽA OKO OČIJU

Koža oko očiju je previše osetljiva, delikatna i sklona borama. Učestalo trljanje očiju ili energično sušenje lica peškirom, može da ošteti predeo oko očiju. Zato je bitno da koristite posebnu kremu za predeo oko očiju, sa hijaluronskom kiselinom ili vitaminom E. Nanesite je blagim, kružnim pokretima prstiju.

Pročitajte i: Brijanje osetljive kože i nega kože sa aknama

ZAŠTITE TELO

Vruća voda prilikom tuširanja, sapuni i suv vazduh mogu da isuše vašu kožu, pogotovo u predelu kolena i laktova, pa koristite kremu za telu, kako biste svoje telo adekvatno hidrirali.    

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *