Ako volite udobnost, za vas je lan pravi izbor - Men`s Health

Ako volite udobnost, za vas je lan pravi izbor

Vlakna lana se dobijaju od stabljike male biljke čiji je latinski naziv – linum usitatissimum i koja je visoka  svega oko jedan metar, ima malo grančica i male plave cvetove. Kako bi se od nje dobila maksimalna dužina vlakana, biljka se čupa iz zemlje, vlakna omekšaju i nakon uklanjanja nečistoća i procesa češljanja, najduža vlakna su spremna za obradu.

Gajenje lana je prilično rasprostranjeno u Evropi, Rusiji i na Dalekom Istoku, ali se najkvalitetnijim lanom smatra lan uzgajan u Francuskoj, Holandiji i Belgiji. Lan se po nekad meša sa drugim vlaknima koja mogu biti prirodna – pamuk, vuna, svila ili sintetička – viskoza i poliester kako bi se dobila odgovarajuća težina, izgled i gustina tkanja. U zavisnosti od finoće tkanine, lan se koristi za pravljene odeće ili proizvoda za domaćinstvo.kosulja

Sastav vlakna lana je takav da se preko 70% sastoji od celuloze – a to mu daje karakteristike kao što su: otpornost, ne menja se pri čestim pranjima, ne izaziva alergije, otporan je na vlagu, mek je i prijatan. Baš zato je lan odličan materijal za nošenje tokom leta. Lanena košulja je leti nezamenjive i za muškarce i za žene – može biti sportska ili elegantna, bilo da je bela, crna, u pastelnim ili šarenim bojama. Lako se održava, pere se mašinski i lako se pegla.

 

Pročitajte i  100 godina muške lepote u samo 60 sekundi (VIDEO)
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *