Borba protiv ćelavosti u 8 lakih koraka - Men`s Health

Borba protiv ćelavosti u 8 lakih koraka

Istraživanje u Španiji navodi kako čak 62 odsto ispitanika kaže da je gubitak kose upropastio sliku koju su imali o sebi. „Kosa je uvek bila znak mladosti, i muškosti. Gubitak kose je, s druge strane, jasan znak starenja“, izjavio je doktor Albert Mens, iz Univerziteta u Pensilvaniji.

Pročitajte i: Da li ćete oćelaviti?

Ćelavost nema svoje tačno vreme. Dve trećine muškaraca izgubi kosiu do 35. godine, i za to se često krive geni. Dihidrotestosteron (DHT) vodi ka retkoj kosi, zatim se jasno vidi da je u pitanju ćelavljenje, i na kraju – glava kompletno bez kose. Zato su mnogi naučnici preuzeli na sebe da razjasne i spreče ćelavost kod muškaraca.

PRONAĐITE UZROK
Lekari prepoznaju ćelavost jednim pogledom. Ako imate kosu sa strane, i po sredini, a predeli bez kose obrazuju slovom M (što je način kako muškarci gube kosu)to znači da ćelavite.  

Međutim, ako vam se kosa tanji svuda sem na vrhu glave, uglavnom je u pitanju neki drugi zdravstveni problem.

„Hormonalni poremećaj, poremećaj u ishrani, problemi sa štitnom žlezdom, nizak nivo gvožđa ili proteina, sve ovo utiče na kosu,  imanifestuje se kao njeno tanjenje“, kaže doktor Kerolin Džejkob, osnivač Kozmetičke hirurgije i dermatologije u Čikagu. Drugim rečima – nemojte samo i jednostavno doći do zaključka da genetički ćelavite, kao što je govorio doktor Mark Avram. Čim primetite da vam se kosa proređuje idite kod lekara, jer opet – svašta može biti u pitanju.

PROVERITE ŠTA NAUKA KAŽE
Kasnonoćni programi na televiziji mogu vam pomoći za mnogo šta: izvlačenje mrlja, zapušene cevi, palačinke sa raznim dodacima, ali ne i ćelavost.

„Vodite računa o šamponima za kosu i njen brži rast, ili pilule za kosu, na sve produkte koji se pojavljuju po televizijama i Internetu“, upozorio je doktor Mark Glešofer, dermatolog sa Long Biča u Njujorku, koj ise isključivo bavi gubitkom kose. „Mnogi produkti nisu bili klinički ispitani, i mogu nauditi vama, a i vašem džepu. Držite se onoga što znate da je provereno dobro“, savetuje on.

PROMENITE ŠAMPON
Mnogi šamponi obećavaju bujniju kosu, ili ukroćenu kosu, te ih kupujemo često u odnosu na to kakvu bi frizuru voleli da imamo. Ketokonazol, koji se koristi protiv peruti, može vam pomoći jer će smanjiti proizvodnju testosterona (pa samim tim i DHT), na primer. Studija iz Belgije kaže kako muškarci koji su koristili šampon sa samo 1 odsto ketokonazola dva do tri puta nedeljno u periodu od pola godine uvideli su promenu od 17 odsto manje tanjenja i opadanja kose.

Pročitajte i  Ovo su omiljene knjige poznatih frajera

PAMETNO SE HRANITE
Unesite zdravlje u vašu dijetu, voće povrće, žitarice… Izbegavajte prženu hranu, smanjite količinu ulja koju inače jedete, i nemojte preterivati sa slatkišima.

PRIKLJUČITE SE LISTI TRANSPLANTACIJE
Pri folikularna transplantacija (FUT), na primer, hirurzi uzimaju mali deo skalpa i seku ga na par vlasi. Kada se sve vrati u normalu jedino što će vas sećati da ste išli na FUT biće mali i tanki ožiljak, i to ukoliko nosite kratke vrizure.

Međutim, baš zbog tih malih ožiljaka, muškarci uglavnom biraju opciju folikularne ekstrakcije (FUE). Ovaj proces obuhvata mašinsko sakupljanje pojedinačnih folikula potiljka. „Nekoliko godina u nazad radim FUE u oko 95 odsto slučajeva. Kraće traje, manje je bolno, i nakon oporavka nema nikakvih ožiljaka“, kaže Alen Baumen, specijalista sa Floride.

Obe varijante su prilično skupe, između 5 i 10.000 dolara, ali su svakako vrlo popularne, i ljudi koji su bili na transplantaciji su izuzetno zadovoljni rezultatima.

SVETLOST VAM MOŽE POMOĆI
1967. godine naučnici su laserima skinuli kožu obrijanog miša da bi videli da li i koja svetlost može da izazove rak. Raka nije bilo, međutim na veliko iznenađenje svih – kose je bilo i previše. Istraživanja sprovedena u Koreji pokazuju da oni koji su redovno nosili kapu za svetlosnu terapiju kod kuće, za rezultat su u proseku imali 22 odsto jaču i puniju i 15 odsto gušću kosu u roku od 24 nedelje.

PRIHVATANJE SITUACIJE UMANJUJE STRES
Muškarci koji ćelave nose se sa tom situacijom na nekoliko načina: Koncetrišu se na fitnes ili modu, izbegavaju ogledala, ili jednostavno slegnu ramenima, šta je tu je, i nastave dalje sa dnevnim aktivnostima. Prihvatanje je ključ protiv stresa, a sve druge strategije samo utiču na povećanje stresa, što ubrzava proces ćelavljenja.

„Ćelavljenje vam dale poseban izgled, delujete zrelije pre nego starije“, naveo je doktor Dirk Kranc.

BACITE ČEŠALJ
Nemojte se češljati već nađite Vin Dizela u sebi. „U 9 od 10 slučajeva ćelavost ume znatno da poboljša izgled“, rekao je Tod Laman zvani Svin, vlasnik berberinske radnje „Svini Tod“ u Los Anđelesu.

Muškarci koji briju glavu deluju viši nego što jesu, muževniji su, mišićaviji, i čine se dominantnijim od muškaraca koji puštaju svoju kosu.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *