Značenje i psihologija boja u odevanju - Men`s Health

Značenje i psihologija boja u odevanju

 

Što je veći komad odeće, to je poželjnija konzervativnija boja. Odela su uglavnom siva, plava, maslinasta i boje peska. Na košuljama je nešto više boje, ali i one su mahom bele, plave i sive, ali zato imaju prugice ili karo dezen. Najjače boje nalaze se na malim dodacima kao što su kravate ili ivice džepova. Za neformalne prilike, naravno, dozvoljeno je poigrati se bojama i obući živopisni komad odeće, čak imati i obuću u boji koja ne spada u tradicionalno „mušku“.

Svaka boja ima značenje i budi određena osećanja u nama. Boje mogu da poboljšaju izgled, da utiču na naše i ponašanje ljudi koji nas okružuju… Kada znate koje osećanje svaka boja proizvodi možete to da iskoristite i da izaberete odeću koja se uklapa u svako okruženje i priliku.

Pročitajte i: Slaganje boja

PINK
Ona je prijateljska, ali i boja dobrog zdravlja. U muškoj modi se više koristi tek poslednjih godina. Odlična je za proleće i leto, a uklapa se uz sivu, plavu i odeću boje peska.

NARANDŽASTA
Često je nazivaju srećnom bojom. Upućuje na uspeh, hrabrost, avanturizam, toplinu i entuzijazam. Frenk Sinatra je svojevremeno rekao da je „narandžasta najsrećnija boja“.

CRVENA
Boja dominacije i moći, pažnje, zdravlja, strasti, energije. Otuda se i crvena kravata smatra najmoćnijom kada je reč o elegantnom odevanju, a to važi i za bilo koji drugi detalj u ovoj boji, ali u nešto opuštenijoj odevnoj kombinaciji. Nešto konzervativniji izgled daće vam bordo nijansa, boja višnje ili burgundca.

BRAON
To je postojana, pouzdana, neformalna boja koja vas drži čvrsto na zemlji. Tamno braon nijanse naročito se preporučuju za jesen i zimu, dok su svetlije nijanse braon, među kojima je i bež, odlične za proleće, i to ne samo za modne detalje, već i za odela.

ŽUTA
Ovu razigranu boju često vezuju za anksioznost, ona upozorava, ali i šalje poruku optimizma, samopouzdanja… Za detalje koristite one od svetlijih nijansi i to isključivo za sunčane dane.

Pročitajte i  Ženska psihologija: Muškarci su najprivlačniji kada…

ZELENA
Boja prosperiteta, prestiža, vitalnosti i harmonije. U odeći ove boje slaćete upravo ove poruke. To je i razlog zašto je boja novca u mnogim svetskim kulturama upravo zelene boje.

TIRKIZNA
Boja svežine. U poslovnom svetu nije baš učestala, ali možete da je nosite leti i na venčanjima.

PLAVA
Ova boja upućuje na poverenje i mir. Povezuju je i sa ljubavlju, velikim poštovanjem, znanjem, društvenim statusom, zdravljem, srećom i integritetom. Spada u jednu od najpopularnijih boja za kravate, jer se uklapa uz gotovo sva odela. No, i većina sportske odeće je upravo plava. Svetlo plava je odlična za proleće i leto, poručuje da ste miroljubivi, iskreni i privrženi.

LJUBIČASTA
To je veoma spiritualna i moćna boja. U Francuskoj se nosi na sahranama, a u svakodnevnom odevanju muškaraca postala je popularna poslednjih godina. Najbolje se uklapa uz odeću u sivoj i mornarskoplavoj boji.

BOJA LAVANDE ILI JORGOVANA
Romantična i imaginativna boja. U muškom odevanju najčešće se viđa na venčanjima, u proleće i leto.

ZLATNA
Boja prestiža i luksuza, ali i mudrosti i prosvetljenja. Ipak, retko kada ćemo videti muškarca da na sebi ima neki odevni predmet u boji zlata.

SREBRNA
Veoma je elegantna, otmena, ali i hladnija od zlatne. Uglavnom viđamo kravate u ovoj boji, i to često, jer se uklapaju uz odela gotovo svih boja.

CRNA
Elegantna. Najviše je nosi poslovni svet, i to od glave do pete. Za svečane prilike od nje je napravljen frak i leptir mašna. Ipak, crna može da ima deprimirajući uticaj na ljude. Uostalom, oni koji se bave značenjem boja, često ističu kao primer Blekfrajers most u Londonu. On je iz crnog prefarban u zelenu boju i od tada je broj samoubistava sa njega opao za više od 30 odsto!

BELA
Boja moći i čistote. U Nemačkoj sudije nose bele kravate kao simbol njihovog nepristrasnog suda. Narednih meseci viđaćemo je samo na košuljama, ređe jaknama, ali tokom letnjeg perioda nema joj ravne.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *