Kako uskladiti cipele sa odelom - Men`s Health

Kako uskladiti cipele sa odelom

 

Pet najčešćih boja odela su teget, siva ili svetlo siva, ugalj, braon i crna. Kombinuju se sa tri različite boje cipela.
Ako se pitate da li su ova pravila apsolutno tačna – nisu u potpunosti, ali su vrlo pouzdan vodič koji možete pratiti. Izuzeci postoje ali ih nema mnogo i ako se pridržavate klasično poslovnog i casual – poslovnog stila, neka ovo bude vaš vodič!
Strogo poslovni stil je jednostavan – ugalj sivo ili teget odelo i obične crne cipele.
Ali ako imate nešto ležerniji dress code dobijate mogućnost da kombinujete različite boje kože sa njima. To je ujedno i kamen spoticanja za mnoge muškarce jer tu najčešće prave grešku, što celu kombinaciju čini neprihvatljivom.
Izdvajamo neke od kombinacija koje možete iskoristiti.

Pročitajte i: Kako da prepoznate kvalitetno odelo?

1. MORNARSKO PLAVO ODELO
Upariti sa:
-crnim cipelama
-braon cipelama
-crvenom ili Burgundy (Mahagoni) bojom cipela
Mornarsko odelo može se upariti  sa sve tri glavne boje muških kožnih cipela. Čak ga možete uparivati i sa drugim egzotičnim bojama, ukoliko ih imate, jer plava boja  generalno pravi dobar kontrast.
Boja kože najviše doprinosi stavu i formalnosti u kombinaciji sa ovom bojom odela. Crne cipele su strogo poslovni stil, braon su nešto ležernije, dok crvene ili  Burgundy odaju stav potpune slobode i ležernosti.

2. SIVO I SVETLO SIVO ODELO
Upariti sa:
-crnim cipelama
-braon cipelama
– crvenom ili Burgundy (Mahagoni) bojom cipela
Srednje siva odela su manje formalna od mornarskih i dele sličnu fleksibilnost. Možete ih efikasno upariti sa bilo kojom bojom kože. U slučaju ove boje, crna boja cipela je najbolja opcija ako ste uz to odabrali belu košulju i kravatu. Ovo odelo nije potpuno odgovarajuće za strogo poslovni stil jer je boja isuviše svetla. Braon i Burgundy cipele daju dozu ležernosti, a najbolje funkcionišu kada i boja košulje ima tu notu.

Pročitajte i  Značenje i psihologija boja u odevanju

3. BRAON ODELO
Upariti sa:
-braon cipelama
-crvenom ili Burgundy (Mahagoni) bojom cipela
Nikako ne uparivati sa crnim cipelama!
Braon odela funkcionišu sa skoro svim nijansama braon cipela. Ipak, ono što želite je vidljiv kontrast između cipela i odela, ukoliko su isti –  međusobno se isključuju i tada izgledate jednolično.
Generalno je bolje da je boja cipela tamnija od odela ali sve dok pravite kontrast – kombinacija funkcioniše!

4. UGALJ ODELO
Upariti sa:
-crnim cipelama
-crvenom ili Burgundy (Mahagoni) bojom cipela
Nikako ne uparivati sa braon cipelama!
U ovom slučaju najbolje je birati crne cipele ili tamnu varijantu Burgundy boje  za opušten a ipak elegantan izgled.

5. CRNO ODELO
Upariti sa:
-crnim cipelama
Ne uparivati sa braon ili Burgundy bojom. Crna boja nije fleksibilna, zato generalno preporučujemo ugalj sivu ili teget boju odela kao prvi izbor. Ukoliko imate crno odelo, uparite ga sa crnim cipelama i ostavite za neku sahranu ili strogo poslovne prilike. Svaka druga boja cipela, u kombinaciji sa ovim odelom, će izgledati previše neobavezno.
DRUGE BOJE
Ideje u tekstu su izrađene sa najčešćim varijantama, odnosno bojama odela i muške kožne obuće. Vi verovatno imate više boja odela od ovih pet, i više nijansi cipela od ove tri. Postoje i nešto opuštenije varijante, kada vašu kožnu obuću kombinujete sa džinsom ili se odlučite ipak za cipele-patike ili espadrile/platnene cipele.
Eksperimentišite i saznajte šta vam najbolje stoji i pre svega najviše prija! Najvažnija stvar koju treba da zapamtite je da treba izbegavati kombinacije koje su blizu da se uklope ali ne odgovaraju sasvim. To je najveća greška. Izgledate kao da ste dobro odabrali komade odeće a nedovoljnim znanjem upropastili doživljaj. Držite jasan kontrast jer je to ono što sigurno funkcioniše!

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *