Nosite bradu i leti - Men`s Health

Nosite bradu i leti

Ukoliko nosite brada-stil to vas može sačuvati od ultra-ljubičastih zrakova, barem tako tvrdi istraživanje časopise Radiation Protection Dosimetry.

KAKO JE TEKLO ISTRAŽIVANJE
Pa ovako, naučnici su postavili tri glave (lutki naravno) sa različitim količinama dlaka na licu (dve nedelje, kratka brada i bez brade) sat vremena na sunce. Zatim su merili faktor zaštite od ultra-ljubičastog zračenja (sistem koji je sličan kao ocenjivanje faktora zaštite protvi sunca na kremama koje stavljate na plaži) kako bi uvideli kako su sve lutke apsorbovale UV zrake na usnama, vilici i bradi.

REZULTATI
Lutke sa bradom su imali faktor od 2 do 21. Kako bi vam to malo bliže objasnili najviši rezultat na ovoj skali je 50. Zašto dlake na licu sprečavaju upijanje UV zraka? Pa, naučnici imaju, ne toliko komplikovano objašnjenje. Brada vam dođe kao i garderoba – štiti vas samo zato što je tu i što je više imate, više ćete biti zaštićeni. Studija je pokazala da ukoliko imali želite da budete zaštićeni brada mora da vam bude duga bar 1.27 cm za najmanju zaštitu, a  8,89 za najveću.

Pročitajte i  Birajte frizuru prema visini
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *