Zašto (ne) treba da nosite kravatu? - Men`s Health

Zašto (ne) treba da nosite kravatu?

Zašto (ne) treba da nosite kravatu?

Da li poslovno odelo može umanjiti vaš kreativni kapacitet? Da li nauka voli kravatu?

Simbol poslovnog stila i odevanja za kancelariju jeste klasično odelo.  A u „trci pacova“ kažu da bolje odelo dovodi do unapređenja. Međutim, kada je reč o detalju bez koga nošenje odela ne može da se zamisli, kravati, svi naučnici atomatski odbijaju da je nose iz veoma praktičnog razloga. Kažu da čvor kojim  vezujemo kravatu  direktno ometa napredak u karijeri te nisu saglasni ni s teorijom o odelu kao jednom od oruđa uspeha. Za vašu narednu promociju ili neki važan sastanak pametnije je da odaberete opušteniju kombinaciju, poznatiju kao sportska elegancija.

Prema istraživanjima neuroradiologa, pritisak čvora na kravati otežava cirkulaciju, što se dalje odražava na rad mozga. U Nemačkoj je izvršeno istraživanje prilikom kojeg je primećena razlika u protoku krvi između volontera koji nisu nosili kravatu i onih koji su je imali, i to za čitavih 7,5 odsto .Nimalo ne iznenađuje informacija da sve ono što ometa protok hranljivih materija i kiseonika putem krvi, veoma loše utiče i na kreativnost, donošenje odluka, brzo razmišljanje i rasuđivanje.

Stručnjaci njujorškog Oftalmološkog instituta otišli su korak dalje u ispitivanju i ustanovili da nošenje kravate povećava očni pritisak, koji može trajno oštetiti očne nerve. Svi ovi razlozi navode na razmišljanje o tome da možda nije loše uvesti promene u odevanju za posao. Možda baš tada vaša karijera prodiše. Probajte da poslovno odelo osvežite majicom s kragnom ili laganim pamučnim džemperom ispod sakoa. Vreme je da se malo popuste čvorovi.

FOTO: MH UK PRINT CONTENT

Pročitajte i  Šta vaši snovi govore o vama?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *