Monton jakna: 3 tipa i kako da ih nosite - Men`s Health

Monton jakna: 3 tipa i kako da ih nosite

Monton jakna: 3 tipa i kako da ih nosite

Ako neki komad odeće može dobiti epitet kraljevski, to bi onda bila monton jakna.

Kada je reč o modi, jedina konstanta jeste promena. O tome svedoče trendovi koji se danas menjaju rapidnom brzinom. Više nije reč o šestomesečnom roku jer gotovo na svakih mesec dana pojavljuje se nešto novo i drugačije. Modni svet dobio je definiciju quick fashion i popularni hashtag outfit-of-the-day.

Monton jakna: 3 tipa i kako da ih nosite
FOTO: RIVER ISLAND

Međutim, ona stara teorija kako kvalitet ne zna za vreme i aktuelnosti, i dalje odoleva savremenim izazovima. Vodeće modno pravilo jeste investicija u komade kao što su kožna jakna, kaput, cipele i ručni sat. Čuvena shearling coat jakna od brušene kože, prevrnute ili velura, jedna je od komada koji definitivno zauzima visoko mesto na rang-listi. S krojem koji podseća na pilotske RAF jakne, često su bile omiljene momcima kao što su Robert Redford, Alen Delon, Tom Hardi, Džim Morison.

Pol Njumen, 1969.
Iako je snimljena 60-ih godina, ova slika i danas izgleda savremeno (osim kaubojskog šešira, naravno). Za bezvremen izgled, nosite je s teksas košuljom.

Monton jakna: 3 tipa i kako da ih nosite
FOTO: PROFIMEDIA / POL NJUMEN

Akcenat je pretežno na koži najvišeg kvaliteta, što direktno implicira na prirodni sastav. Cena u tom slučaju može otići previsoko. Za dnevni casual outfit najadekvatnija je kraća montonka, dok za neku „večernjiju” priliku i veći minus daleko više odgovara duža varijanta, kao kaput.

Monton jakna: 3 tipa i kako da ih nosite
FOTO: REISS PANGEA

Dvoredo kopčanje daje old school šmek i najefektniji je detalj. A kako bi krzno oko vrata izgledalo još moćnije, najbolja kombinacija je sa rolkom. Nešto nalik ruskim oficirima, stameno i otmeno.

Alen Delon, 1965.
Francuski odgovor na Džejmsa Dina pokazuje kako se nosi bajkerska jakna od ovčje kože, s jakim čizmama, košuljom i, naravno, stavom.

Monton jakna: 3 tipa i kako da ih nosite
FOTO: PROFIMEDIA / ALEN DELON

Ova popularna jakna definitivno iznova i iznova osvaja sve modne kulture i supkulture.

Pročitajte i  Čelzi čizme za zimu
Monton jakna: 3 tipa i kako da ih nosite
FOTO: ALFA INDUSTRIES

Upravo zbog svoje prilagodljivosti. Mušku figuru vizuelno čini snažnijom i takoreći monumentalnom. Ali, taj mali trik svakako neće biti opravdanje da se preskoči dan kada je na rasporedu trening za ramena i leđa, uprkos hladnoći koja steže na putu ka tome.

Kanje Vest, 2017. 
Ovo je lekcija kako se danas nosi krznena jakna. Uz džemper sa sitnim motivom i teget trenerku, ova kombinacija je pun pogodak.

Monton jakna: 3 tipa i kako da ih nosite
FOTO: PROFIMEDIA / KANJE VEST

FOTO: SEM DŽEKSON

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *