Kravata ili leptir mašna? - Men`s Health

Kravata ili leptir mašna?

 

U obzir dolaze marame, leptir-mašne i klasične kravate, ali dilema se najčešće vodi između dva najpopularnija oblika. Šta odabrati, retro leptir-mašnu ili klasičnu kravatu?

Prvo na šta treba obratiti pažnju svakako je prilika za koju se oblačimo.

NIVO FORMALNOSTI ODREĐUJE ODABIR

Ako se odlučite za leptir-mašnu, ono što svakako morate uzeti u obzir su boja mašne i dres kod. White-tie događaji svakako su svečaniji i uključuju strožija pravila: belu leptir-mašnu, frak, pa čak i cilindar, dok su moderniji black-tie događaji tolerantniji. Dopuštaju se klasični sakoi i crne kravate, koje su u prošlosti bile rezervisane samo za neformalne prilike.

Nakon što smo odredili nivo formalnosti svečanosti na koju odlazimo, treba obratiti pažnju i na lični stil i prikladnost godinama. Srednjoškolci često smešno izgledaju kada im se stavi kravata koja se nikako ne uklapa u njihov stil. Ukoliko je kravata obavezna ili izrazito poželjna, mlađi bi trebalo da se poigraju uzorcima i bojama dok bi stariji trebalo da se udalje od „zabavnih“ izdanja poput onih s likovima iz crtanih filmova. Naravno, postoje izuzeci koji mogu izneti i najluđu kombinaciju, ali ako volite da igrate na sigurno, kombinujte dve komplementarne boje i nećete pogrešiti.

KOJI MODEL KOŠULJE ODGOVARA?

Krojeve košulja treba prilagoditi svom tipu tela i građe, a okovratnike uskladiti sa tipom kravate. Tipovi okovratnika na košulji određuju način vezivanja kravate. Široki ili masivni okovratnici zahtevaju bogati čvor tipa dvostruki Windsor dok sitnim okovratnicima ili okovratnicima button-down oblika odgovaraju uže kravate s jednostrukim ili dvostrukim čvorom. Idealan tip okovratnika je onaj koji stvara obrnuto slovo „V”.

Ukoliko je vaš izbor pao na leptir-mašnu, postoje dva tipa košulja prikladnih za nju: Formalnija je košulja presavijenih vrhova i jednostrukog kopčanja koja pristaje beloj leptir mašni dok manje formalna opcija košulje klasičnog okovratnika i dvostrukog kopčanja više pristaje uz smoking i crnu leptir mašnu.

Pročitajte i  Osnovna pravila savršenog brijanja

Konačno, najbitnije je da se Vi najbolje osećate u Vašem odabiru. Nema smisla nositi kravatu na venčanje ukoliko ste više ljubitelj starih vremena i leptir-mašni. Svečane trenutke pamtitićete celog života i zato je najbitnije da ste zadovoljni kako ste tada izgledali.

Ukoliko izaberete kravatu, morate da naučite i da je pravilno vežete, a to ćete naučiti upravo OVDE!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *