Šešir za svaki stil - Men`s Health

Šešir za svaki stil

 

HAMBURG
Nazvan po nemačkim letovalištu, gde se taj šešir prvi put pojavio. Najformalniji šešir kog obično nose ambasadori i članovi diplomatskog zbora u punoj sezoni. Prikladan je kao deo dnevne i kao deo večernje garderobe. Crni ili ponoćnoplavi hamburg nosi se s tamnim odelom u proleće ili jesen, a s kaputom zimi. Taj stil šešira izgleda bolje na starijim i zrelijim ljudima. On mora da ima naglašeno zavinut obod i blago udubljenje napred i nazad. Ako neko ima ovalno lice, vrh šešira ne sme da bude previsok. Obod, međutim, treba da bude širok sa jakim zavinutim rubom.

Kako je kroz istoriju šešir određivao status čoveka u društvu?

FEDORA
Fedora je šešir nazvan po melodrami Victorien Sardoua iz 1882. i jedan je od šešira koji čine najviše kombinacija. Prikladan je za neformalno dnevno i večernje izdanje. Kada se prvi put pojavio, fedora je bio šešir od mekog filca s niskom, suženom i naboranom krunom uzduž šešira koja je imala zavinuti obod. Danas većina tih šešira ima obod na savijanje (fleksibilan obod koji se može saviti prema gore ili prema dole), sa trakom oko šešira koja može biti široka do pet centimetara. Muškarci uskih lica ne smeju nositi fedore širokih oboda jer bi time naglasili svoja uska lica.

TRILBY
Trilby, nazvan po junakinji iz romana Džordža Du Majera, jednostavno je još samo jedna verzija fedore s obodom na savijanje. Malo je krući od fedore, sužen sa centimetar do centimetar i po širokom trakom oko krune koja je obično od rebrastog materijala. Budući da se nosi u neformalnim situacijama, kraj oboda ostavlja se nedovršenim, iako može biti i obrubljen odgovarajućom rebrastom tkaninom. Trilby se zbog svoje mekoće može oblikovati na najrazličitije načine, stoga je taj šešir ostao popularan čak i kada je većina muškaraca smatrala nošenje šešira konformističkom gestom.

Pročitajte i  7 strategija koje će vas naterati da zaspite

PANAMA SLAMNATI ŠEŠIR
Ovi šeširi prikladni su samo za proleće i leto. Panama šešir doneli su mornari koji su se vraćali iz latinoameričkih zemalja pred kraj 19. veka. Iako se zove Panama po zemlji u kojoj su ga prvi put kupili mornari, on se originalno proizvodio na brdima Ekvadora. Obično se taj slamnati šeširnosio  sa pet do sedam i po centimetara širokom rebrastom svilenom trakom.

VOZAČKA KAPA
Vozačka kapa od tkanine postala je popularna krajem 19. veka kao zamena za šešir koji se nosio u otvorenim automobilima i koji je naravno imao tendenciju da bude oduvan s nečije glave, dok je vozačka kapa stajala čvršće. Materijal te kape najčešće je grubi tvid, jednobojni ili sa šarom. Najbolje izgleda kao deo neformalne seoske odeće ili kao detalj kod posete sportskih događanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *