Ko je kralj luksuznih satova? - Men`s Health

Ko je kralj luksuznih satova?

Rolex jeste poznat kao proizvođač superiornih modela, uveo je nekoliko važnih inovacija kao što su prvi ručni sat sa automatskom promenom datuma, prvi delotvorni sistem otpornosti na vodu i prašinu i tehnike masovne proizvodnje vrhunskih satova. Međutim, istinski poznavatelj svestan je i drugih vrhunskih brendova kao što su Blancpain, Fortis, Bulgari, Cartier, Jaeger-LeCoultre, Patek Philippe ili Girard-Perregaux. Ali kad pomislite luksuzni satovi prvo bam na um padne Rolex pa Patek Philippe, ali koji od ova dva sata bolji?

PATEK PHILIPPE
Poljski časovničar Antoine Nobert Patek 1839. godine počeo je da proizvodi džepne satove. Šest godina kasnije pridružio mu se i francuski majstor Adrien Philippe, koji je pronašao mehanizam za navijanje bez ključa. Patek Philippe & Co. registrirovali su svoju firmu 1851. godine u Ženevi i počeli da proizvode satove u vrlo malim serijama, smatrajući da je retkost značajna osobina svakog umetničkog dela. Godišnja proizvodnja iznosi otprilike 15.000 satova, a svaki primerak ima svoj dosje.

ROLEX
Jedan od 100 najvrjednijih svetskih brandova, standardni simbol bogatstva i društvenog statusa, nastao iz kompanije koju su 1905. u Londonu osnovali Hans Wilsdorf i njegov zet Alfred Davis. U početku su sklapali satove i prodavali ih prodavnicama sa nakitom, a 1908. godine registrovali su naziv Rolex i otvorili prodavnicu u mestu La Chaux-de-Fonds u Švajcarskoj, gde su 1915. osnovali kompaniju pod nazivom Rolex. Od 1919. godine Rolexovo sedište je u Ženevi. Proizvodi se oko 2000 komada dnevno.

NOVČANI REKORDER

PATEK PHILIPPE
Unikatni Patekov sat sa 24 funkcije izrađen po narudžbi 1933. godine prodat je u aukcijskoj kući Sotheby’s 1999. godine za 11 miliona dolara. Taj sat sa kućištem od zlata nazvan Supercomplication nastao je kao proizvod takmičenja njujorškog bankara Henryja Gravesa Juniora sa vlasnikom fabrike automobila iz države Ohio, Jamesom Wardom Packardom, ko će imati komplikovaniji sat.

Pročitajte i  Više kućnih poslova, više seksa?

ROLEX
Najviša cena koju je Rolex postigao na aukciji je samo 210.000 funti, i to za sat  «Paul Newman» Rolex Oyster Cosmograph Daytona. Reč je o prototipu ručnog sata sa crvenim brojčanikom i crnim podbrojčanicima proizvedenom 1979. godine. Prodala ga je kuća Sotheby’s 2003. godine.

Izaberite sat u skladu sa vašim godinama!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *