Da li stil oblačenja utiče na vaše misli - Men`s Health

Da li stil oblačenja utiče na vaše misli

ISTRAŽIVANJE

Naučnici sa Univerziteta “Kolumbija” i Univeziteta u Kaliforniji objavili su studiju u kojoj su analizirali na koji način način oblačenja može da utiče na apstraktne i konkretne misli. Rezultati su otkrili da formalna garderoba može da oslobodi ljude konkretnih misli istovremeno povećavajući sposobnost da misle apstraktnije.

Kako studija objašnjava, apstraktno razmišljanje olakšava potragu za dugoročnim ciljevima preko kratkoročnih ciljeva, dok konkretno razmišljanje prečesto dovodi ljude do preferiranja manjih dobitaka u odnosu na veće.

Naučnici su omogućili nekolicinu istraživanja koja su ispitivala skriveni smisao varijacija načina oblačenja (formalni ili ne) i rangiranja osećanja u tim autfitima, a potom su radili i neke testove.

FORMALNIJI NAČIN OBLAČENJA = APSTRAKTNIJE RAZMIŠLJANJE

Studenti koji su sebe ocenili kao formalno obučene bez dileme su postigli veće rezultate u apstraktnom razmišljanju u odnosu na njihove casual obučene kolege.

MOĆ

A sve iz jednog razloga: osećanja moći.

Prema studiji, moć je značajno povezana s vezom između formalnosti u oblačenju i broja akcija koje su identifikovane na višem nivou.

Drugim rečima, formalno obučeni studenti su se osećali moćnije, što im je omogućilo da razmišljaju apstraktnije.

Foto: Shutterstock

Pročitajte i  Nova stara moda: Denim od glave do pete

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *