Naočare - modni dodatak i zaštita - Men`s Health

Naočare – modni dodatak i zaštita

Njihovi današnji oblici nastajali su pod uticajem ulice, ali i modnih dizajnera, pružajući priliku da budemo ‘in’ bez obzira za koji se istorijski modni period i kakav ‘look’ odlučili – retro kojim caruju avijatičarski i predimenzionirani okviri kakve je nosila Džeki Onasis, a čija je današnja velika zagovornica Paris Hilton, ili pak totalno futuristički tip naočara oštrih linija, koje se preporučuju odvažnim i samouverenim osobama.

Optičari savetuju ulaganje u dobre naočare i kvalitetna stakla sa UV zaštitom, jer one ne služe samo za ukras i skrivanje pogleda, već nas štite od štetnih sunčevih zraka i ostalih spoljnih uticaja. Optimalnu zaštitu očima pružaju stakla koja blokiraju najmanje 99% štetnih UV zraka, a nekvalitetne naočare uopšte ne pružaju tu zaštitu, imaju slabu optičku čistoću i često iskrivljuju sliku, što dovodi do naprezanja vida i zamora.

Što se tiče izbora boje stakala, neće svakom oku odgovarati ista boja, kao i stepen zatamnjenja. Obično svetlije oči traže tamnija stakla zbog svoje osetljivosti, ali to nije pravilo, kao što ni njihova boja i tamnoća ne mora nužno da upućuje na sposobnosti blokiranja UV zraka. Najčešće boje su siva, sivoplava, smeđa i zelena koje dobro štite kod jakog sunca. Tamnija stakla štite oči od blještanja, ali u određenim situacijama mogu smanjiti moć opažanja, npr. tokom vožnje, kada se smenjuju sunčani predeli sa onima u senci ili pri čestim prolazima kroz tunele.

Stakla mogu biti izrađena od stakla ili plastike, a sportistima se preporučuju isključivo od polikarbonata, odnosno tvrde plastike koja je otporna na udarac. Metalik stakla redukuju svetlost koja dopire do oka, ali ne moraju i UV zrake, od kojih pak potpunu zaštitu pružaju polarizovana stakla. Reflektiujuća stakla odbijaju odsjaj, odnosno refleksiju s glatkih površina poput vode i snega, a fotosenzibilna su osetljiva na sunce i prema intenzitetu svetla menjaju intenzitet zatamnjenja.

Pročitajte i  Ako volite udobnost, za vas je lan pravi izbor

Kad je u pitanju izbor oblika okvira, uobičajeno je da treba težiti obliku okvira suprotnom obliku lica. Npr. okruglom licu najbolje pristaju naočare koje su svih samo ne okruglih okvira. Četvrtasti oblici lica, kao i uska lica izgledaju bolje s okruglim okvirima. Ovalnim licima pristaju okviri svih oblika.

Pripazite i na neke detalje poput toga da stakla po pravilu ne bi smela da dodiruju obraze, kao i na težinu samih naočara. Masivni okviri nekima će nakon dužeg vremena postati teški, pa će pritisak osećati najviše na ušima. Svakako, okviri ne smeju biti premali jer će vas stiskati i usecati se u slepoočnice.

Izborom i kvalitetom naočara treba posvetiti veću pažnju, naročito ako treba da nosite stakla sa dioptrijom ili se bavite određenim sportom koji zahteva prikladne naočare vrhunskog kvaliteta. Zato naočare kupujte u specijalizovanim optikama i uživajte u biranju pravih!

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *