Kako vas brada štiti? - Men`s Health

Kako vas brada štiti?

Imidž koji su promovisali dvadesetogodišnji hipsteri izgleda da su prihvatile i generacije njihovih očeva. Većina žena ne voli kada muškarac ima brada, jer ih to grebe, ali ako budete znali dobrobiti brade, možete imati argumente kojima ćete se braniti pred lepšim polom.

ZAŠTITA OD SUNCA
Lice sa bradom nudi značajnu zaštitu od sunca i raka kože, pokazali su rezultati brojnih istraživanja rađenih u mnogim zemljama sveta. Delovi lica prekriveni dlakama, imaju za trećinu manju izloženost štetnim UV zracima od oblasti bez dlaka. I gustina igra ulogu, kao zaštitni faktor, jer što je dlaka deblja to je zaštitni faktor veći. Druga teorija tvrdi da kovrdžave brade razbijaju sunčeve zrake koji putuju pravolinijski. Kada sunčev zrak naiđe na loknastu dlaku, ona se prelomi i retko stiže do kože.

MOŽE DA SPREČI NAPAD ASTME
Muškarci koji pate od astme pored polena i prašine, mogu imati koristi od brkova jer oni umanjuju simptome. Brkovi koji se spajaju sa dlaka iz nosa mogu spriječiti prodiranje alergija u nozdrve i grudni koš. Neki eksperti međutim tvrde da se na ovaj način može čak i sprečiti ulazak polena u organizam, ali ne i prašina koju čine mikroskopse čestice.

USPORAVA PROCES STARENJA
Dlakne na licu vremenom mogu pomoći koži da ostane mlada i u dobrom stanju. Dlake sprečavaju vodi da ispari iz kože, pa se na taj način održava njena vlažnost i štiti se od vetra koji je suši i nagriza zaštitni sloj. Ako je namažete hidrantnom kremom, ona će se duže zadržati na bradi i brkovima nego na glatkoj koži.

POMAŽE OKO NESANICE
Gustina brade na vratu povećava temperaturu vrata i pomaže kod nesanice. Dlake imaju ulogu izolatora koji greje. Kada vas boli grlo, telo povećava temperaturu kako bi ubilo viruse. Dlake u područiju vrata i obraza obezbjeđuju dodatni zaštitni sloj.

Pročitajte i  Zabava na prednjem sedištu

SPREČAVA OSIP NA KOŽI
Kada nema brijanja, nema ni neugodnih osipa. Brijanje je najčešći razlog pojavi bakterijskih infekcija u donjem dijelu lica. Može dovesti do raznih posekotina kao i uraslih dlačica.

ALI LOŠA VEST JE…
Naučnici su dokazali da brada može širiti infekcije. Zato je jako bitno da muškarci koji imaju bradu istu redovno održavaju, kako koža pod bradom ne bi oboljela od raznih upala i bakterija. Isto tako, osobe sa dugim bradama trebalo bi redovno da proveravaju da u njima nema ostataka hrane.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *