7 lakih koraka do savršenog izgleda brade - Men`s Health

7 lakih koraka do savršenog izgleda brade

Ako nešto želite da uradite kako treba – nekada morate da ga uradite sami. Iako se ova izreka uglavnom povezuje sa ozbiljnim životnim radnjama i odlukama, ona se može (i mora) primeniti i na potkresivanje vaše brade.

Naravno, lako je ostaviti sve profesionalcima, ali nista uvek u mogućnosti da posetite bricu kada želite da imate savršen oblik brade. Zato ponekad morate da uzmete stvari u svoje ruke!

Kada ostanete samo sa makazicama ili mašinicom u ruci, pred ogledalom vašeg wc-a, bitno je znati tačno odakle početi, a onda ići korak po korak. Pratite ovih sedam saveta i nećete imati probleme:

1. Procenite tip vaše dlake

Prvo i osnovno: da biste potkresali bradu, morate da znate koju vrstu brade imate. Dobro je pogledajte – da li je vaša brada gusta, oštra i kovrdžava? Ili je tanka, kratka i prava? Pustite bradu da poraste pre nego što je skratite, kako ne biste potkresivali kratke neizrasle dlake…to je recept za urastanje!

Kada saznate koji tip brade imate na dobrom ste putu. To će vam pomoći da znate koje produkte da koristite i kako da je oblikujete.

2. Odaberite alat

Kada dobro sagledate svoju bradu morate pažljivo da odabere brijače i trimere. Različiti brijači se koriste u različite svrhe. Eksperimentišite, konsultujte se sa ekspertima i izaberite onaj koji vam odgovara. To je dobra investicija za svako buduce brijanje i trimovanje. I molimo vas, obavezno dobro očistite brijač posle upotrebe!

3. Izaberite stil

Kada ste utvrdili tip brade, izabrali brijač ili mašinicu koja vam odgovara – možete odabrati i oblik i stil koji vam odgovara.

Možda jednostavni brkovi ili uvek zanimljiva jareća bradica? Prelistajte instagram, pitajte profesionalce i odaberite jedinstven stil koji neće biti težak da se napravi.

4. Počnite da sečete

Ok, sada sledi najbitniji trenutak. Samo upamtite: šta god da uradite – izrašće ponovo! Zato bez pritiska.

Odaberite dužinu na koju hoćete da skratite dlaku i polako brijte niz dlaku! Ako želite ekstremno kratko brijanje možete ići i uz dlaku, ali to češto izaziva iritacije, posekotine ili urastanje dlake.

Pročitajte i  Čime sve možemo da se zarazimo putem brade

Ivica vrata je mesto gde stvari postaju komplikovane:

A) Možete napraviti oštru crtu između vaše brade i vrata. Spojeni kažiprst i srednji prst stavite iznad Adamove jabučice i time odredite do koje linije će ići brada.

B) Možete napraviti blagi prelaz od brade ka vratu

Napravite blagi kontrast, mašinicom skinite jedan do dva centimetra brade tako da se dobije blag prelaz od linije vrata do gušćeg dela. Ako vam se ne svidi izgled, uvek možete da ga popravite.

Foto: Shutterstock

5. Ne zaboravite brkove

A sad brkovi! Dužina i stil je na vama, ali se uglavnom gleda da ne smetaju vašim usnama. Opustite facu i očešljajte ili zaližite dlake ka dole. Preporučujem ovam da ih skratite makazicama, ili pažljivo da ih potkrešete električnim brijačem.

6. Smirite iritaciju

Koža će vam možda izgledati malo crveno ili natečeno. Srećom, to se lako rešava. Hidrirajte kožu lica kako biste izbegli iritacije, a nakon brijanja možete da namažete kremama koje sadrže alou ili ulje drveta čaja kako bi smirilo situaciju.

7. Mackajte se

Kako biste održali bradu u dobroj “formi” morate da je tretirate sa pažnjom. Operite je sa sapunom koji će je omekšati a potom utrljajte nekoliko kapi ulja radi održavanja.

Ako nešto želite da uradite kako treba – nekada morate da ga uradite sami…a sada i možete!

Foto: Shutterstock / Priredio: D. K.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *