Nagrada za oči - Men`s Health

Nagrada za oči

Kada provedete pola dana leteći pravo prema Suncu, ne možete da dozvolite sebi  polovičnu zaštitu od zaslepljujuće svetlosti, kao ni neadekvatan dizajn. „Loše napravljene naočari su u najboljem slučaju neudobne, a u najgorem opasne“, kaše optičar Deb Lohli. Testirajte prednosti ovih skupocenih avijatičarskih naočara, koje su prilagođene „običnom svetu“ zamenom reflektujućih stakala onim sa prelivajućim nijansama i otpišite imitacije od 500 dinara zauvek.

UV ZAŠTITA
Pojedini proizvođači tvrde da njihovi proizvodi „blokiraju većinu UV zraka“ ili „apsorbuju UV zrake“, ali to ne znači ništa. Stepen zaštite od štetnih UVA i UVB zraka je ono što treba gledati. Pre nego što ostanete bez vida, pronađite naočare sa etiketom na kojoj piše „99 (ili 100)% zaštite od UV zračenja“, „UV 400“ ili „prema ANSI UV standardu“.

MATERIJAL SOČIVA
Da biste proverili kvalitet sočiva, kaže Lohli, pokrijte jedno oko, držite naočari u ispruženj ruci i gledajte kroz njih neku pravu liniju, kao na primer ivicu vrata ili fugu pločica na podu. Polako pomerajte naočari u svim pravcima, a linija ne bi smela da se krivi ili talasa, naročito kod ivica sočiva. Dobro sočivo bi, takođe, trebalo dobro da bude pričvršćeno za okvir.

BOJE I PREMAZI
Prelivajuće nijanse na naočarima čine vas da izgledate kao da stalno gledate u zalazak sunca, ali one imaju i svoju funkciju. Tamnija boja prema vrhu blokira svetlost koja dolazi odozgo, dok svetlija u donjoj zoni daje veću vidljivost pri vožnji ili za čitanje.

DRŠKE
Par „avijatičarki“ je dobar koliko i njegove drške. Ramovi od titanijuma, ugljenika ili magnezijuma su najkvalitetniji i najizdržljiviji. Neki modeli imaju obučene krajeve drški u gumu ili plastiku što poboljšava komfor i sigurnost. Imate osetljivu kožu? Tražite one kod kojih upotrebljeni metal ne sadrži nikal koji izaziva alergije.

Pročitajte i  Borba sa gubitkom kose

ŠRAFOVI
Da li odskoče kada ih otvorite, škljocnu kada ih zatvorite i rastežu se kada ih blago pritiskate na spolja? To su znaci kvaliteta koji je potreban. Bez obzira da li jurite ili ležite, šrafovi treba da pomažu naočarima da čvrsto stoje na vašoj glavi, a ipak da budu nežne prema vašim ušima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *