Za pohvalu: Eco-friendly modni brendovi po izboru Grinpisa - Men`s Health

Za pohvalu: Eco-friendly modni brendovi po izboru Grinpisa

Organizacija Grinpis objavila je veliki izveštaj o sedmogodišnjem procesu nazvanom “detoxing” – reč je o okončanju upotrebe štetnih hemikalija unutar distibutivnog lanca, od početka proizvodnje pa sve do končanog modnog proizvoda, i to do 2020. godine.

U tom dokumentu su navedena iskustva iz kampanje koja traje već sedam godina, brendovi i kompanije koji su bili najuspešniji u provođenju ekoloških mera te zaključak kako je došlo do značajnih promena u stavu modne industrije prema hemikalijama koje koriste u proizvodnji.

Samo glasine: Modno carstvo se ne prodaje

Tokom projekta detoksifikacije mode u njega se uključilo oko 80 brendova među kojima su i Puma, Nike, adidas, H&M, Levi’s, Primark, G-Star Raw, Inditex, Benetton i Fast Retailing, u čijem je vlasništvu Uniqlo. I dok se fast fashion modne marke već odavno hvale svojim conscious i sličnim kolekcijama, kad su luksuzni modni brendovi u pitanju u ovaj su projekt uključene bile samo dve kuće – Valentino i Burberry.

Prema rečima jedne od autorki projekta Kristen Brode, oklevanje da se luksuzne modne kuće uključe u taj proces iznenadilo je nju i njen tim, a takav su stav očekivali upravo od mass market brendova.

Brunelo Kučineli: Humana strana mode

“Tražili smo od brendova da preuzmu odgovornost za čitav proces proizvodnje i distibutivnog lanca, a ne samo da se fokusiranju na finalni proizvod. I gledajući taj celokupni proces, mogu reći da je modna industrija zaista postala primer svima ostalima.”

Svi detox brendovi počeli su raditi transparentno i prema pravilima o smanjenju potrošnje vode, a čak 72% brendova koji su se uključili u ovaj hvalevredan proces već je pristalo otkriti (ili je otkrilo) popis svojih dobavljača tokom celog procesa, uključujući i one koji boje i peru tkanine.

Izvor: buro 24/7

Pročitajte i  Vreme je za polo majice

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *