Kako preboleti raskid? - Men`s Health

Kako preboleti raskid?

Gotovo svako od nas barem jednom u životu prođe kroz raskid i niko od voljene osobe ne želi da čuje “gotovo je, ne želim više da se viđamo”.

Bolno je, ali koliko brzo ćete da prebolite raskid zavisi od vas, kaže psiholog Gaj Vinč.

Iako će vas neki možda ubeđivati da je malo zabave sa nekim drugim sve što vam treba da zaboravite na raskid, nije baš tako – efekti raskida su ozbiljniji i dublji nego što mislite.

“Skeneri mogza pokazali su da raskid ljubavne veze aktivira iste mehanizme u mozgu koji se aktiviraju kada osoba oseća krizu zbog kokaina ili neke druge droge”, kaže psiholog. “Drugim rečima, na ljubav možemo da se ‘navučemo’, a zbog raskida možemo da prolazimo kroz ozbiljnu krizu”.

LJUBAVNI JADI: Da li ima leka za slomljeno srce?

Psiholog Vinč objašnjava da zbog toga možemo da postanemo tako opsednuti svojim bivšim partnerom, da osećamo neverovatnu potrebu da budemo sa njim, da nam je očajnički potreban. To je takođe i razlog zašto nam je ponekad tako teško da nastavimo dalje nakon raskida jer smo skloni da idealizujemo bivšeg, da neprestano “vrtimo” uspomene u glavi i ubeđujemo sebe da je ta romantična verzija u kojoj ih vidimo tačna, iako uglavnom nije.

“Morate da budete sigurni da su bilo kakve misli koje imate o bivšem realistične i izbalansirane. Ako je u vašoj glavi jedino slika vašeg srećnog vikenda, dodajte i sliku onog vikenda koji vas je izludeo i uznemirio”, savetuje psiholog.

On savetuje da, kada pomislite kako vam nedostaje njegov topli zagrljaj, podsetite sebe i na one noći kada partner nije bio raspoložen za zagrljaje, pa je spavao na ivici kreveta, daleko od vas. Ako vam nikako ne ide da se “vratite u realnost”, Vinč savetuje da napravite listu razloga zbog kojih vaša veza nije uspela. Još jedan nimalo lep aspekt raskida je ideja da ste ostavljeni, zbog čega se danima samosažaljevate, dok je osoba koja vas je ostavila već nastavila svoj život bez vas.

Pročitajte i 4 pitanja na koja iskreno morate da odgovorite pre nego što se pomirite s bivšom

ZAŠTO JE TOLIKO TEŽE BITI OSTAVLJEN NEGO OSTAVITI NEKOG?

Odgovor možda deluje očigledno, ali Vinč objašnjava da je od ključne važnosti da to razumete da biste se potpuno oporavili. Raskid ne deluje iznenadno osobi koja ostavlja, i koja je verovatno neko vreme provela razmišljajući o tome zato što nije zadovoljna vezom.

Pročitajte i  Tajne uspešne šeme

“Do trenutka kada dođe do raskida, oni su ga gotovo preboleli”, kaže Vinč. “Međutim, osoba koja je ostavljena u tom trenutku tek saznaje za raskid i ona je u prvoj vazi tugovanja”, smatra Vinč i dodaje da oni koji su ostavljeni često ne mogu prihvate raskid jer imaju utisak da ih je partner juče voleo, a narednog dana ih ostavio.

“Ali, bivši vas juče zapravo nije voleo, već se samo tako ponašao jer još uvek nije sasvim sigurno odlučio da li će da raskine”. U vezi sa raskidom, Vinč tvrdi da postoji nekoliko uobičajenih zamki u koje ljudi upadaju posle raskida – evo koje su to i kako da ih izbegnete.

1. Ne proveravajte bivšeg na društvenim mrežama. To će samo produžiti njegov boravak u vašim mislila i podstaći će vas da sanjarite o vašoj prekinutoj vezi.

2. Pokušajte da ne stvarate misterije oko toga zašto je do raskida došlo jer će to vašem bivšem dati glavnu ulogu u vašoj glavi, a trebalo bi potpuno da ga izbacite iz misli. Prihvatite bilo koje objašnjenje koje se uklapa u činjenice i koje ne vređa vaše samopouzdanje, poput toga da on/a jednostavno nije osoba kakva ste mislili da jeste.

Naučnici otkrili: 25 činjenica o ženama koje niste znali

3. Napravite listu svih kompromisa koje ste morali da napravite u toj vezi, a koje ne biste želeli da opet pravite.

4. Uklonite sve podsetnike na vezu koji vam produbljuju bol – od poruka, preko zajedničkih fotografija, do poklona…

5. Provodite vreme sa prijateljima koji će vam pružiti podršku. Jer, svako je prošao kroz raskid i svako ima poneku utešnu ili mudru reč da vam ponudi…

Foto: Shutterstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *