Ukrotite ljubomoru - Men`s Health

Ukrotite ljubomoru

Kako odoleti povremenim napadima sumnje i kako eliminisati ponašanje zbog kojeg gubite osobu do koje vam najviše stalo.

JESTE, TEŠKO JE PONEKAD BITI LJUBAVNI ALHEMIČAR

Teško je i neprestano balansirati u ljubavnom životu tako što u svakom trenutku uključujete mozak pre svojih postupaka. Priznajte, ponekad je baš komplikovano ponašati se racionalno, jer kako biti racionalan u trenucima kada detektujete i najmanju sumnju i kada vam mozak ključa od raznih scenarija i slutnji. Gotovo sam siguran da je poneko od vas u nastupu pa i bezazlene radoznalosti bar jedanput uhvatio sebe u nameri da makar na trenutak zaviri u partnerkin E-mail ili rokovnik. Sramota vas je onih momenata u kojima ste otkrivali želju da po partnerkinom odlasku u kupatilo zavirite u poruke i adresar u njenom mobilnom. Ova radoznalost može vrlo lako skliznuti u skoro permanentno špijuniranje kao i u akutnu paranoju.

Kako potisnuti osećaj ljubomore i kako preduprediti u sebi špijuna u začetku? Kao prvo, mnoge stvari oko ljubomore nisu baš sasvim najjasnije. Recimo postoje mišljenja mnogih teoretičara da je mala doza ovih osećanja ponekad i poželjna u braku ili vezi. Samo koja je to doza? Još na početku ovog teksta složili smo se da je teško biti alhemičar u ljubavi. S druge strane mnogi partneri se žale kada kod druge strane osete potpuni izostanak ljubomore. Mnogi od njih smatraju da je taj nedostatak povezan s početkom partnerove ravnodušnosti, a onda ta ravnodušnost uključuje alarm koji po njima upozorava da ljubav bledi i da veza polako počinje da se davi u svojoj rutini. Bizarno izgleda, ali ipak ljubomora daje u izvesnom smislu nekakav znak da je postojeća veza za partnere zaista bitna.

POSTOJE OSOBE KOJE ZAISTA PRIŽELJKUJU DOSTA TURBULENCIJE U SVOJOJ VEZI

Ovakvim osobama baš se ne da, i one nikako ne uživaju u nekakvoj “mirnoj luci“. Psihoanalitičari su ovakve osobe zahvaćene “turbulentnom ljubavlju” označili kao prave zavisnike “otrovnih veza”. Ovakvi partneri imaju manjak samopoštovanja i prikrivaju određene nesigurnosti. Ovakvim odnosom hrane svoje potrebe čak iako je jedan od njih nesumnjivo u takvom odnosu “žrtva“.Teoretičari ljubavi smatraju da žena u vezi s posesivnim muškarcem duboko u sebi žudi za opsesivnim oblikom ljubavi kako bi u podsvesti pronašla samopouzdanje narušeno u svom detinjstvu kao i u samom odrastanju. Manjak samopouzdanja je redovni pratilac ljubomore.Tačnije, narušavanje samopouzdanja je i glavni okidač za ljubomoru. Pre nekih mesec dana prisustvovao sam scenama koje je moja drugarica priređivala svom dečku.

Pročitajte i  Istorija kontraceptivnih sredstava

Naime, tokom poslednjih godinu-dve, pomalo su se davili u finansijskim problemima koje je prouzrokovao gubitak njenog posla. Njen partner je preuzeo inicijativu, priveo je svoje studije kraju i prešao na bolje plaćeni posao.Njegov napredak u karijeri je poput spojenih sudova počeo da narušava njeno samopouzdanje. Snalaženje u finansijskoj krizi počelo je da klizi ka ljubomori. Njegov prekovremeni rad kod nje je izazivao sve veću sumnjičavost, propitivanja i sebe i njega, što je na kraju dovelo do scena u kojima je ona počela da pretura po njegovom mobilnom tražeći opravdanje za svoje sumnje. Iako je njemu sve to bilo smešno, ubrzo je sve teže podnosio njena zivkanja dok je on na poslu kao i isleđivanja tokom kojih je morao da negira njene pretpostavke.Posmatrao sam kako se u samo nekoliko meseci može jedna divna dugogodišnja veza raspršiti domino zemljotresom čiji je uzrok bio gubitak njenog samopouzdanja. Takođe, vrlo često kada u vezama jenjava međusobna privlačnost partnera, nikako ne jenjava navika, pa i želja da se ništa u takvoj vezi ne promeni.

Ponekad se i najstabilnija veza načne svađama kao i bezrazložnim sumnjičenjem. Zbog toga dobro razmislite o svemu pre nego što vam se u glavi javi želja da preturate po Inboxu i socijalnim mrežama vaše partnerke.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *