Zašto neke žene plaču posle seksa? - Men`s Health

Zašto neke žene plaču posle seksa?

Prema rezultatima australijskih istraživanja, ovo je česta pojava budući da je blizu polovine žena iskusilo neobjašnjivu tugu nakon seksa.

Naučnici ovaj fenomen nazivaju postkoitalnom disforijom, koja može da se manifestuje kroz suze ili osećaj depresije i anksioznosti.

Dobra vest je da njeno plakanje ne mora da ima nikakve veze sa vama. Žene, koje su učestvovale u studiji su otkrile da su njihova osećanja bila jednostavno neobjašnjiva.

Šta ako ona ne želi seks (a vi gorite od želje)?

SAMO ODGOVOR TELA NA SEKSUALNI ODNOS?

„Ovo bi moglo da bude biološki refleks na seks, budući da žene (kao i muškarci) tokom seksa prolaze kroz mnogo hormonskih i neuroloških promena i moguće je da neko od njih može da izazove suze“, kaže psiholog sa Univerzitet britanske Kolumbije Lori Broto.

ILI NEŠTO VIŠE?

Naučnici su otkrili da žene koje su kao deca bile seksualno zlostavljane su imale veće šanse da iskuse postkoitalnu disforiju. Za ove žene, seks (čak i nežan, senzualni) može da bude nesvesni okidač za strah.

Postoji bezbroj mogućnosti: žena se može osećati usamljeno nakon što se intimnost u seksu završila ili se oseća krivom iz nekog nejasnog razloga.

Premda su uglavnom ispitanice patile od neobjašnjive depresije nakon odnosa, možda to nije baš tako, možda ste slučajno udarili njen grlić materice ili je uhvatila sebe kako želi da vam izjavi ljubav po prvi put, pa se rastužila.

RAZGOVOR SVE REŠAVA

Ukoliko prepoznate simptome ovog fenomena kod vaše partnerke, dajte joj priliku da porazgovara o tome. Recite joj da vam izgleda baš tužno i pitajte je šta se dešava.

Šta ako je ona loša u oralnom seksu?

Ukoliko ne želi da razgovara, samo je pustite i pomilujte.

Pročitajte i  Da li učestalo masturbiranje utiče na vaš seksualni život?

“Teško je razmišljati racionalno kada vas nadvladaju emocije”, kaže Broto. “Ali možda ćete nekoliko sati kasnije ili sledećeg dana uz malo sreće i interesovanja saznati šta joj se zapravo dogodilo”, dodaje ona.

Pokušajte da je pitate kada je počela da se oseća tužnom ili da li možda zna šta je izazvalo takve emocije. Ne zahtevajte odgovor ukoliko vam kaže da joj nije ništa.

“Pomozite joj na nežan, pažljiv i otvoren način. Ne pokušavajte da rešite situaciju, već joj dajte šansu da istraži to što se dogodilo”, savetuje Broto.

Možda će se ispostaviti da mrzi određenu pozu u seksu ili da se jednostavno danas oseća plačljivo i razdražljivo.

Ukoliko se ovo stanje kostantno pojavljuje nakon seksa, potrebno joj je više od slušanja i utehe. Potreban joj je terapeut s kojim će popričati o svom problemu.

Šta ako penis ne raste?

A.J.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *