10 razloga da još više cenimo žene - Men`s Health

10 razloga da još više cenimo žene

 

Šta je to što uzbudljivi, čarobni i uvek misteriozni ženski svet čini drugačijim od našeg? Zbog čega su muškarci s Marsa, a žene s Venere?

Na dan kada ceo svet skreće pažnju na činjenicu koliko žena širom sveta trpi nasilje, pridružujemo se ovoj borbi i prisećamo se malo poznatih stvari zbog kojih dame treba poštovati i ophoditi se prema njima s mnogo ljubavi i nežnosti.

Otkrivamo vam nekoliko zanimljivih zaključaka naučnika o bićima koja na svet donose život, koja su hrabra i nedokučiva – o ženama.

ŽENE VIDE SVET DRUGAČIJE

Kako je pokazalo istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Biology of Sex Differences, žene bolje razlikuju boje, dok muškarci imaju više uspeha u raspoznavanju udaljenih predmeta koji se brzo kreću, kao i sitnih detalja. Istraživanje je takođe otkrilo da muški rod teže razlikuje nijanse iz centra spektra: plave, zelene i žute!

To bi moglo da bude povezano s procesima koji su se odigrali tokom miliona godina evolucije, kada su žene skupljane plodove pa je njihov vid postao bolje adaptiran na statične predmete, a muškarci lovili pa su se adaptirali na uočavanje pokreta.

Pročitajte: Muškarci i žene zaista vide stvari različito?

JEDINSTVENI ŽENSKI MOZAK

Iako je manji, ženski mozak je efikasniji od muškog, pokazala su istraživanja, jer njegov rad zahteva manju potrošnju energije i učešće manjeg broja neurona za obavljanje istih složenih operacija koje izvodi muški mozak – i to s boljim rezultatima!

Otkrijte: Tajne ženskog mozga

ŽENE ŽIVE DUŽE

Pored toga što su sjajne devojke, supruge, majke, bake, sestre i prijateljice, one će biti pored nas duže nego muškarci u našim životima. Zanimljivo, u Švedskoj je očekivani životni vek žena 1800. godine iznosio 33 godine, a 31 godinu u slučaju muškaraca. Danas stručnjaci predviđaju da će žene živeti 83,5 godina, a muškarci 79,5. Dakle, u oba slučaja, žene žive pet odsto duže nego muškarci!

Saznajte: Zašto žene žive duže?

ŽENE SU UREDNIJE

Nimalo iznenađujuće, naučno istraživanje Državnog univerziteta u San Dijegu pokazalo je da je na stolovima žena u radnom prostoru pronađeno manje bakterija nego na stolovima njihovih kolega muškog pola.

ONA NIKAD NE ZABORAVLjA

Jednom, ali samo jednom ste se mahinalno okrenuli za drugom devojkom u njenom prisustvu, otvorili joj vrata ili prokomentarisali da neka osoba ženskog pola lepo izgleda? Nakon deset godina veze, ona to još uvek pominje? Nimalo čudno – naučna istraživanja su pokazala da pripadnice nežnijeg pola imaju bolju memoriju od nas.

Kako je utvrđeno studijom stručnjaka engleskog Univerziteta Aston, žene se bolje sećaju stvari koje su čule pre dva minuta, petnaest minuta i 24 časa nego što je to slučaj s muškarcima. Pored toga, ne samo što žene imaju bolju memoriju nego se ta razlika povećava kako starimo!

Pronađite: 6 načina da popravite svoju memoriju

ONE ZAISTA UMEJU DA SE NOSE SA STRESOM

Zaboravite na žene koje nam predstavljaju holivudski filmovi. Kada su pod stresom, one neće zaista plakati bespomoćno nad čokoladnim sladoledom. Makar je to pokazalo istraživanje Univerziteta u Zapadnom Ontariju, čiji su stručnjaci zaključili da se devojke bolje nose sa stresom koji proživljavaju prilikom pripreme za razgovor za posao.

Najverovatnij uzrok je bolje lučenje oksitocina, koji im pomaže da se smire u kriznim situacijama.

ŽENE SU ODLIČNE VOĐE

Kako je navedeno u studiji objavljenoj u magazinu The International Journal of Business Governance and Ethic, kompanije na čijem su čelu žene uspešnije su od onih koje vode muškarci.

Ukoliko sumnjate u to da su žene dobre vođe, pomenućemo vam samo dva prezimena: Merkel i Tačer.

Moć žena: Šest liderki koje javnost obožava

KO JE ČUVAR NOVČANIKA?

Jedno istraživanje, sprovedeno u Velikoj Britaniji, pokazalo je da muškarci olako rizikuju kada su ulaganja u pitanju usled pojačanog lučenja testosteron.

ERA PROGRAMERA

Iako ne čujemo tako često da se žena bavi programiranjem, nije nemoguće da će one jednog dana vladati ovom profesijom. Naime, tokom eksperimentara sprovedenih u okviru istraživanja Univerziteta u Saseksu devojčice su pravile daleko kvalitetnije sisteme kodiranja pri osmišljavanju 3D video-igara nego dečaci.

MULTITASKING

Oduvek ste se pitali kako je moguće da se vaša devojka šminka dok kuva kafu i pegla vašu košulju pred izlazak? Brojna istraživanja pokazala su da one daleko kvalitetnije obavljaju više radnja istovremeno nego mi.

ŽENE, SINONIM ZA EMPATIJU

U istraživanju koje je sproveo psiholog Sajmon Baron-Koen, naučnici su tokom 24 sata tek rođenim bebama pokazivali mehanički automobil i ljudsko lice. Rezultati su pokazali da su devojčice duže gledale lice, dok su se dečaci koncentrisali na automobil, što je stručnjake navelo na zaključak da devojčice više saosećaju s drugima i da bi u tome važnu ulogu mogla imati neka biološka komponenta.

Pročitajte i  10 neverovatno seksi GIF-ova Kendis Svinpul
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *