Ultrazvučni tretmani zaustavljaju proizvodnju sperme - Men`s Health

Ultrazvučni tretmani zaustavljaju proizvodnju sperme

O ČEMU SE RADI?
Seks bez posledica je oduvek bio aktuelna tema. S tim u vezi,  naučnici konstanto traže nove i savršenije načine kontracepcije. Do sada, provereni vidovi muške kontracepcije su, nikad prevaziđeni, prezervativ, i vazektomija. Ali možda i apstinencija? Ipak ne. Istraživanje za novi način kontracepcije započeto je još sedamdesetih godina prošlog veka, a u pitanju su ultrazvučni tretmani.

KAKO FUNKCIONIŠU?
Korišćenjem određene vrste ultrazvučnih talasa izvršen je eksperiment na pacovima. Ultrazvucima su istraživači uspeli da značajno smanje proizvodnju sperme u testisima pacova. Najbolji rezultati su postignuti posle petnaestominutnog tretmana koji je izvođen u dva dana u kombinaciji sa toplom slatnom vodom.

Tretman je bio efikasan i bezbedan i za druge životinje, za majmune i pse. Osim toga, tretman je ranije uključivao muškarce koji su morali, sticajem okolnnosti, da uklone svoje testise. Naveli su da je procedura bila bezbolna, i da su imali samo blagi osećaj topline.

Ipak, ovaj metod još uvek nije usavršen za svoju premijeru. Istraživač dr Džejms Tsuruta je za BBC izjavio:

“ Potrebna su dalja istraživanja da bi se utvrdilo koliko dugo traje kontraceptivni efekat i da li je bezbedno da se koristi više puta.”

Iako ova metoda nije efikasna u pogledu zaštite od polno prenosivih bolesti, ona ima veliki potencijal u kontroli mogućih trudnoća.

Pročitajte i  Kako da smuvate svaki horoskopski znak?
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *