Zašto pojedini imaju foot fetish? - Men`s Health

Zašto pojedini imaju foot fetish?

Jedan muškarac iz američke savezne države Arkanzas uhapšen je zbog serije incidenata u kojima je, navodno, prilazio ženama u prodavnicama, komentarisao njihova stopala i tražio da im liže nožne prste.

Pročitajte: Spopalo me stopalo

Prema izveštajima policije, osumnjičeni je pedesetogodišnji Majkl Robert Vajat, koji je već izdržao zatvorsku kaznu zbog sličnih, hm, “nestašluka”. Prethodni put se pretvarao da je ortoped kako bi bio u blizini ženskih stopala.

Fetišizam: 9 najčudnijih seksualnih poriva

NAUKA

Iako su ovako ekstremni slučajevi retki, foot fetish je česta pojava. Brojne studije pokazale su da stopala visoko na listi najčešćih fetiša koji nemaju veze s genitalnom regijom. Polovina fetišista se fokusira na stopala, a gotovo dve trećine na predmete kao što su cipele i čarape.

Sigmund Frojd je tvrdio da ljudi seksualizuju stopala jer podsećaju na penise. Danas se ovim pitanjem najviše bavi neurolog Vilanajar Ramačandran s Univerzitetu Kalifornija u San Dijegu.

Ovo su najčešće seksualne fantazije na svetu

On tvrdi da je rešio misteriju dok je analizirao aktivnosti u mozgu koje dovode do sindroma fantomskog ekstremiteta, stanja kod kojeg osobe kojima su amputirani udovi imaju osećaj da su oni još uvek tu. Naime, analizirajući moždanu aktivnost ovih pacijenata, primetio je nešto zanimljivo: deo mozga čija je aktivnost povezana s genitalijama i deo koji se tiče stopala su veoma blizu.

Da li to znači da je ovaj fetiš potpuno normalan, iako mnogi misle suprotno, i da je on posledica “komšijskih” odnosa?

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *