Revolucija u medicini: Uskoro stiže muška kontracepcija - Men`s Health

Revolucija u medicini: Uskoro stiže muška kontracepcija

“Muška pilula” uskoro stiže, i to obliku kontraceptivnog gela, piše National Geographic Srbija.

Naime, naučnici su razvili Vasalgel, dugotrajnu i nehormonsku formu muške kontracepcije koja deluje na isti način kao vazektomija, s tim što je ovaj proces potpuno povratan.

Prevencija steriliteta: Kako da vaša sperma ostane zdrava

KAKO DELUJE

U suštini, “muška pilula” radi tako što blokira vas deferens – kanal kroz koji sperma prolazi na putu do penisa. Vasalgel se ubrizgava injekcijom u vas deferens, čime se sprečava da spermatozoidi izađu, kao kod vazektomije. Ukoliko se muškarac u nekom trenutku predomisli, gel se može izbaciti drugom jednostavnom injekcijom. Osim dela o injekciji, rešenje zvuči poprilično primamljivo, zar ne?

Oprez: Četiri razloga da izbegavate pilule za erekciju

IDEJA

Vasalgel je osmislio indijski naučnik Sudžoj Guha, koji je proveo 30 godina razrađujući ovu ideju. Fondacija Parsemus, neprofitna organizacija koja istražuje jeftine pristupe medicini, uspešno je testirala gel na pacovima i zečevima, a u planu je i početak testiranja na ljudima naredne godine.

Saznajte i: Kakve muškarce biraju žene koje koriste kontraceptivne pilule?

JOŠ UVEK ČEKAMO…

Lek je trenutno u fazi prekliničkog testiranja na primatima i ubacuje se u babune, koji imaju sličnu fiziologiju kao ljudi. Trojica babuna su već primila Vasalgel i premeštena su u uslove pogodne za reprodukciju. Nakon šest meseci seksualnih aktivnosti, nijedna ženka nije zatrudnela. U oktobru, naučnici planiraju da izvade Vasalgel i utvrde da li babunska semena tečnost ponovo teče prirodno.

Otkrijte i: Tri vrele poze koje će je zapaliti!

Fondacija je uverena da će uspeti da napravi proizvod za ljude uskoro, navodeći u izjavi: “Ukoliko sve bude išlo po planu i ukoliko bude dovoljno podrške, nadamo se da će se Vasalgel naći u prodaji 2016. ili 2017. godine.”

Pročitajte i  Avantura "na netu": Kako da je smuvate na društvenim mrežama

VREME JE DA DEVOJKE ODMORE

Naučnici traže muški ekvivalent kontraceptivnim pilulama još otkada su promenile život žena zauvek u ranim 1960-im. Ukoliko Vasalgel zaista funkcioniše na pravi način, to će najverovatnije naići na odobravanje žena koje bi volele da imaju veću podršku kada je u pitanju kontracepcija.

Proverite i: Koji hormon menja vaš život?

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *