Ovo morate znati: Osnovna pravila za korišćenje kondoma - Men`s Health

Ovo morate znati: Osnovna pravila za korišćenje kondoma

Kondomi se koriste već 400 godina, a u prošlom veku su postali najpopularnija kontraceptivna metoda. Iako ne osiguravaju stopostotnu zaštitu od začeća, prezervativi predstavljaju jednu od najboljih metoda kontracepcije, a njihova je velika prednost i zaštita od polno prenosivnih bolesti, budući da kondomi uspešno smanjuju zarazu HIV-om, genitalnim herpesom, sifilisom, hlamidijom, gonorejom i drugim bolestima.

Pročitajte i: Da li biste ovo stavili na svoj ponos? 10 najčudnijih kondoma

LUBRIKANTI

Sa kondomima koristite samo lubrikante na bazi silikona ili vode. Ponekad se nakon dužeg vođenja ljubavi lubrikanti koji se nalaze u samom prezervativu mogu istrošiti, a tada možete da nanesete dodatno sredstvo za podmazivanje.

Izbegavajte lubrikante na bazi ulja ili vazelina, baš kao i losione za telo ili ulja za negu kože. Ovi proizvodi će oštetiti strukturu kondoma i prouzrokovati pukotine i sitne rupice u njima, što će ih učiniti beskorisnim u njihovom osnovnom zadatku – zaštiti.

Pročitajte i: 4 razloga za seks sa kondomom

NAJBOLJE MESTO ZA ČUVANJE I ROK TRAJANJA?

Kondome čuvajte na suvom i hladnom mestu, ali nipošto u frižideru, jer će se u takvim uslovima oštetiti. Izbegavajte da ih držite u zadnjem džepu ili kaseti automobila, jer će tako na njih lakše delovati toplina.

I prezervativi imaju rok trajanja – dobro ih pratite. Vremenom oni postaju suvi, krhki i gube svoju elastičnost, što uveliko smanjuje njihovu sigurnost. Za sigurnu zaštitu proverite datum na kesici kondoma. Ako su suvi na dodir ili previše gumeni, bacite ih i uzmite drugi.

NAČIN UPOTREBE

Prezervativi se uvek stavljaju na penis u erekciji, nipošto pre. Pre nego što ga razmotate, stisnite njegov vrh između palca i kažiprsta kako biste ispustili vazduh i obezbedili dovoljno mesta za ejakulaciju. Pazite na oštre nokte kako ne biste oštetiti kondom.

Pročitajte i  Obratite pažnju: Razlike između seksa u pornićima i u stvarnosti

Pročitajte i: Kratka istorija kondoma

Iskorišćene kondome uvek zavežite u čvorić i bacite u smeć, a nipošto u wc šolju.

Izvor: Ordinacija.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *