Istraživanje: U kakvom su položaju muškarci u našoj zemlji? - Men`s Health

Istraživanje: U kakvom su položaju muškarci u našoj zemlji?

Zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku, dobijeni istraživanjem koje je rađeno u saradnji sa Švedskom agencijom za statistiku pod pokroviteljstvom Švedske agencije za međunarodnu saradnju i razvoj (SIDA) predstavili su sledeće, nimalo optimistične podatke.

Pročitajte i: Stres na poslu uzrok pijanstva?

DEMOGRAFIJA

Podaci ističu da žene čine većinsku populaciju u Srbiji sa 51, 3 procenta, a u proseku su i starije od muškaraca za 2,7 godina, jer žive duže.

KAKO MUŠKARCI I ŽENE PROVEDU PROSEČAN DAN?

Muškaraci čine 58 procenata ukupnog broja zaposlenih, a u poslu ukupno provedu manje od sedam sati. Sa druge strane, žene koje su zaposlene čine 42 procenata, a one u poslu provedu više od sedam sati u toku dana (ali se tu ubrajaju i kućni poslovi).

Od kuće do posla i nazad, i žene i muškarci u proseku putuju sat vremena, ali žene od tih sat vremena polovinu provedu u javnom prevozu, a muškarci u kolima.

Pročitajte i: Potvrđeno je – ovo je kompliment koji svaka žena želi da čuje!

U danima vikenda, žene se bave  kućnim poslovima više nego muškarci, a to određuje i vreme provedeno u slobodnim aktivnostima. Muškarci tako provedu šest i po sati u lenčarenju i slobodnim aktivnostima, dok se žene odmaraju sat vremena manje, ali i jedni i drugi polovinu tog vremena provedu gledajući televiziju.

BRAČNI STATUS

U samačkim domaćinstvima više je žena (60 procenta), a više od polovine, odnosno 57 procenata muškaraca i 53 procenta žena starijih od 15 godina živi u braku/zajednici.

Među samcima više je muškaraca (58 procenata) nego žena (43 procenta).

Međutim, žene su češće u kategoriji razvedenih, a čak 79 procenata porodica sa jednim roditeljem čine majka sa decom.

ZDRAVLJE

Jedan od najučestalijih zdravstvenih problema u Srbiji u 2013. godini je bio povišeni krvni pritisak, koji muči 35,2 procenta žena i 26,5 procenata muškaraca.

Pročitajte i  10 razloga zašto alkohol može biti zdrav

Pročitajte i: Šta uspešni ljudi rade drugačije nego ti?

Kod žena je zabeležena veća i učestalost hroničnih oboljenja i stanja, ali možda ovakvim podacima doprinosi činjenica da žene, generalno, više vode računa o zdravlju i češće se odluče da odu kod lekara ako imaju neki zdravstveni problem.

Jedini zdravstveni problemi koji češće pogađaju muškarce nego žene su infarkt, moždani udar i ciroza jetre.

Podatak, koji možda predstavlja razlog za ozbiljnu zabrinutost jeste da mlađa ženska populacija, starosti od 20 do 24 godine, najređe koriste bilo koji metod kontracepcije.

(NE)PUŠAČI

Uprkos ovakvom “zdravstvenom kartonu”, građani Srbije ne odriču se cigareta. U populaciji starijoj od 15 godina puši 37,9 procenata muškaraca i 31,6 procenata žena.

Pročitajte i: Zaboravni zbog pušenja?

OBRAZOVANJE

Među nepismenima je najviše žena, ali žene češće upisuju i završavaju visoke škole i fakultete. Među upisanim studentima 2012. godine bilo je 56 procenata žena, a među diplomiranima ih je te godine bilo 58 procenata.

Muškarci su pismeniji od žena kada su u pitanju elektronski uređaji i računari, a samo među najmlađima, u grupi između 13 i 24 godine računar malo više koriste devojčice.

Izvor: Mondo.rs 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *