Plan od tri pića - Men`s Health

Plan od tri pića

Dr Eron Vajt iz Američkog Nacionalnog Instituta za Zloupotrebu Alkohola i Alkoholizam, kaže da muškarci i žene slične telesne težine različito podnose alkohol. “Žene poseduju manju količinu enzima koji razlažu alkohol, zbog čega više alkohola uđe u krvotok”, kaže Vajt.

00:22
Njeno prvo piće će joj povećati nivo alkohola u krvi na 0.3 promila. “Ona neće osetiti efekte prvog pića u prvih 20 minuta”, kaže dr Elizabet Apstejn, klinički psiholog pri centru za alkohol na Rutgars univerzitetu.
Šta reći: “Hajde da naručimo neku hranu.” Što više hrane bude imala u stomaku, duže će trebati alkoholu da bude apsorbovan. “Neke žene brinu o kalorijama pa preskaču obroke u toku dana kao kompenzaciju za kalorije koje će uneti pićem kasnije te večeri” kaze Vajt.
Šta uraditi: Naručite neku hranu i vodu kako bi se uzimanje alkohola usporilo.

00:45
Efekat drugog pića će biti jači nego što to ona očekuje. Tek će početi da se opušta i oseća dobro od prvog pića. “Njeno rezonovanje je oslabljeno, pa će se drugo piće činiti kao mnogo bolja ideja nego što zapravo jeste”, kaze Apstejn.
Šta reći: “Ajde da pređemo na pivo”. Pića koja žene vole uglavnom imaju višu koncentraciju alkohola. Ovako je potrebno više vremena da se popije caša piva koja ima manju koncentraciju alkohola.
Šta uraditi: Đuskajte ili odigrajte partiju bilijara. Ovo će produžiti vreme koje joj je potrebno da završi piće.

01:22
Ako još uvek pije koktele, posle tri pića nivo alkohola u krvi će se popeti na 0.85 promila, što će uticati na njene motoričke sposobnosti. “Dobro raspoloženje će početi da se gubi i ona može postati razdražljiva”, kaze Vajt.
Šta reći: Ispričajte neki vic. Žene teže da piju više od muškaraca u stresnim situacijama ili kada su nervozne, kaže Apstejn. Pomozite joj da se opusti kroz šalu ili jednostavnim pitanjem kako je prošao njen dan.
Šta uraditi: Naručite kafu. Kofein je neće otrezniti, ali će usporiti unošenje alkohola. Dva pića u sat vremena će podići nivo alkohola u krvi na 0.8 promila. Nivo alkohola u krvi se spušta za 0.15 promila po satu, tako da će joj biti potrebno 5 sati da efekti dva pića potpuno prođu.

Pročitajte i  Teorija ogromnog praska
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *