Šta izaziva jutarnji šator? - Men`s Health

Šta izaziva jutarnji šator?

Jutarnje buđenje često je popraćeno spontanom erekcijom drage nam donje glave (ili kako ste mu ime već nadenuli) i često stvara više problema nego koristi.

Saznajte i: Šta ako penis ne raste?

No, nije to najgore. Snažna erekcija se događa i nekoliko puta tokom noći, što su mnogi muškarci, nakon što su se usred noći probudili sa palicom među nogama, pripisali mokrim snovima kojih se ni ne sećaju.

Istina je, na svu sreću, malo drugačija. Da li znate da se ta pojava kod muškaraca pojavljuje čak od detinjstva? Ako vam je to prihvatljivo, onda vam je takođe jasno da je ista pojava zabeležena i kod beba u maminom stomaku. Da! Još od materice naše telo se budi i slično reaguje na te neobjašnjive podražaje. A da bude još čudnije, ta pojava se pojavljuje i kod žena! Vaginalne kontrakcije i klitoralne erekcije proživljavaju i žene tokom noći. No, koji je zapravo razlog tome?

Otkrijte iIma li leka za bolest zakrivljenog penisa?

Postoji nekoliko teorija o tome što se zapravo događa ljudskom telu za vreme sna, pa se budi spremno za jutarnji seks. Jedna od teorija objašnjava da mozak za vreme REM faze sna, gasi određene stanice u mozgu koje izlučuju noradrenalin. Te stanice su zadužene za “smirivanje” funkcija penisa, pa je logično da u vremenu dok nisu aktivne, druge stanice, koje izlučuju testosteron imaju veći uticaj na ponašanje mališe, te dolazi do erekcije.

Pročitajte i: 6 činjenica o penisu koje sigurno niste znali

Druga teorija naglašava da je to normalna telesna reakcija u kojoj se telo brine za zdravlje vašeg penisa. Kroz noć, ako kroz dan nije bilo erekcije, vaše će telo u vašem penisu proširiti krvne žile, omogućiti bolji protok krvi, a prema tome i kiseonika, te nahraniti sve stanice u vašem penisu novom zalihom energije i hranjivih stvari. Kada se to ne bi događalo, tkivo vašeg penisa puno bi brže starilo i mogućnost impotencije bi se mnogostruko povećala. A to nikome nije u interesu.

Pročitajte i  10 najseksi obnaženih glumica u 2015.

Pogledajte i: Istina o veličini penisa

Treća, a možda i najsmješnija teorija, govori o tome da je razlog erekcije kroz noć obrana tela da samo sebe ne popiša. Naime, u trenutcima kad je mehur pun i kad morate do WC-a, a spavate i telo ne želi da se probudi, mnogo mu je jednostavnije da digne klipana i zablokira mogućnost mokrenja, mehanički. Ali, to je samo teorija, telo ima puno više načina na koji može sprečiti mokrenje u krevet. Uz to, ne objašnjava zašto se ista stvar događa i ženama.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *