Šta je "halo efekat" i kako privući pripadnice lepšeg pola - Men`s Health

Šta je “halo efekat” i kako privući pripadnice lepšeg pola

Utisak koji ostavlja izgled duboko utiče na to kako žene vide ponašanje muškarca, pokazalo je nedavno sprovedeno istraživanje.

Psiholozi tu pojavu nazivaju “halo efekat”, a ona podrazumeva da ljudi usklađuju svoje ponašanje s time kako doživljavaju nečije fizičke osobine. Recimo, Don Drejper, lik iz serije “Momci s Medisona” kojeg igra Džon Hem, notorni je preljubnik, lažov i alkoholičar, ali njegov neodoljivi šarm i dobar izgled, nepogrešivo “pale” kod žena.

Otkrijte: Zbog kakvih frajera devojke gube razum?

S druge strane, negativni “halo efekat” ili “đavolski efekat” podrazumeva negativna očekivanja, odnosno povezivanje neatraktivnih muškaraca sa lošim osobinama.

ISTRAŽIVANjE

Istraživači s Univerziteta u Istočnom Kentakiju testirali su 170 žena i njihove percepcije različitih muškaraca i otkrili da izgled ima ključan uticaj na to kako će one reagovati na određenu vrstu ponašanja.

Muškarci s lepim licem imaju veće šanse da im se oproste neke loše stvari, čak i ako imaju loše manire. Ukoliko je muškarac manje privlačan, neke stvari mu se jednostavno neće oprostiti.

Psiholozi Džeremi Gibson i Džonatan Gor pokazali su po dve fotografije muškaraca – jednog veoma privlačnog, a drugog koji se ne smatra lepim po današnjim standardima. Zatim su uparili svaku fotografiju s jednim od dva zamišljena scenarija.

Saznajte: Šta znači biti dobar frajer?

IZGLED JESTE VAŽAN

U prvom, muškarci su bili zamoljeni da od žena pozajme olovku, a u drugom slučaju, istraživači su pitali žene da im poklone svoje fotografije.

Na kraju su sve žene pitane za mišljenja o muškarcima s fotografija koje su im pokazane. Nakon što su žene pitane da pozajme olovku, izgled nije igrao veliku ulogu, dok je u situaciji kad su tražili njihovu fotografiju rezultat bio potpuno obrnut.

Pročitajte i  10 godina je na dejtove išao trezan: Evo kojih 5 stvari je Eden Blekmen naučio o devojkama

Devojke su presudile: Moj muškarac najbolje izgleda u…

Za atraktivne muškarce smatrano je da nisu uradili ništa loše, dok su oni manje privlačni okarakterisani kao oni koji su prešli granicu dobrog ukusa.

Foto: Shutterstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *