Korisno oruđe - Men`s Health

Korisno oruđe

A opet, brojni naučnici tvrde da ljubomora može učvrstiti vezu između muškarca i žene. Ako razumno možete izraziti ljubomoru, tvrde oni, ostvarićete dve važne stvari.

Kao prvo, partnerki ćete nedvosmisleno dati do znanja o svojim osećanjima prema njoj. “Do ljubomornih ispada dolazi obično kad shvatimo da nam je do neke osobe stalo više nego do ikoga”, kaže bračni savetnik Bil Kalahan. Njegova teorija je da ima nešto u onoj staroj izreci koja kaže da ako niste ljubomorni s vremena na vreme, možda i ne volite tu osobu onoliko koliko mislite.

*Da li ljubomora može da bude pokretač za bolji seks*

“Priznati da ste ljubomorni nije znak slabosti”, kaže Kalahan i nastavlja: “To je znak da ste sposobni da volite. A ko ne bi želeo da zna da ga neko voli?” Kalahan tvrdi da parovi koji povremeno osete ljubomoru, ali znaju da se sa njom nose i izraze je na zdrav način, imaju veće šanse za dugu i zdravu vezu od onih koji se nikada i ne posvađaju.

“Međuzavisni parovi koji osećaju dozu ljubomore ostaju strastveni za sve vreme trajanja veze”, pridodaje psihijatar Džon Gotman, stručnjak za veze. “U takvoj vezi partneri jedno drugom daju do znanja koliko im je stalo i to ih čini strastvenim. U takvoj vezi je i seks bolji: govorim i o parovima koji su zajedno duže od 35 godina.”

Ljubomora može poslužiti i kao svojevrstan barometar veze. “Mnogi muškarci su – pogrešno – uvereni da ih razgovor o ljubomori čini ranjivima”, ističe Kalahan. “A ranjivost je oruđe, način da otkrijete kakav je partner zapravo. Ako iskažete zabrinutost i sve prođe dobro, to vezu čini čvršćom, dodatno prožetom osećanjima. A ako vam na vašu zabrinutost odgovori u stilu “Nesiguran si i to je tvoj problem”, možda je to dobar znak da krenete svako svojim putem.”

Pročitajte i  Kako da kažete devojci da je loša u oralnom seksu
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *