Pravila raskida - Men`s Health

Pravila raskida

PRAVILO #1
Ostanite dostojanstveni
Prvo pravilo sam prvo i prekršio. Ništa u mom ophođenju nije bilo dostojanstveno. Pogotovo ne moje biranje epiteta za ženu sa kojom sam sedam godina delio krevet, koje ovom prilikom ne bih želeo da navodim. Bili su sočni, prljavi i pogrdni na svaki način koji možete da zamislite. Ovo pravilo je najteže primeniti, ali je ipak moguće da ga poštujete. “Potrebno je samo da promenite gledište i od osobe koja bi se ponašala na jedan način postanete druga osoba koja će se ponašati sasvim drugačije“, savetuje Ričard Templar, autor knjige Pravila ljubavi. “Vidite, ma kako teško bilo nikad ne smete da se svetite, ružno ponašate, ispoljite bes, nekoga povredite, postupate bez razmišljanja, donosite ishitrene odluke, budete agresivni“, piše on. Stavka po stavka koju sam prekršio. “Kada to jednom prođe“, nastavlja, “bićete ponosni na sebe jer ste ostali dostojanstveni, a to je daleko bolji osećaj od osvete.“ Bio sam slabić, balavi šonja nesposoban da prihvati promenu i krene dalje. Nije to ljubav. Nije ni navika. To je grozna sujeta koja nagriza koru bića kao kiselina i truje svaki deo misli.

PRAVILO #2
Prihvatite sopstvenu odgovornost
Da biste mogli da promenite ono što vam je uništilo jednu vezu i da biste krenuli čisti u drugu, koja će možda biti uspešnija. Shvatio sam koliko sam kriv kada je već bilo kasno. Kada je Ivana i oko svog srca natukla gvozene šipke baš kao i oko svoje vile. Kad sam je zauvek izgubio. Sada idem u teretanu, šetam i izlazim. Sve ono što sam mogao s njom, a terao sam glupi inat. Nisam mogao da dostignem nivo koji je želela, pa mi je bilo lakše da joj obezvredim snove i nade, da je degradiram, da je uvučem u sopstveni nihilizam kojim sam se branio od besparice i kompleksa. Ali, kada sam obnarodio svima, Marijani, sebi da sam sam i slobodan, rešio sam da ne ponavljam iste greške. Neću da kopam po prošlosti, imaću divan život. Upoznaću osobu koju ću voleti. Zaboraviću Ivanu.

PRAVILO #3
Ne mešajte prijatelje u raskid
Posle prvog raskida svima sam rastrubio sve najgore o Ivani. Nimalo džentlmenski, ali već vidite da sam ja jedan sujetan gad koji pošizi kada je povređen. Naravno, moji prijatelji – moji saveznici. Svi su se okrenuli protiv nje. Kad smo se pomirili, nikom ništa nije bilo jasno, ali su je opet prihvatili. I tako su se sa svakim novim raskidom okretali sve više protiv nje, a sa svakim novim mirenjem – protiv mene. Na kraju smo ostali samo nas dvoje i jedan razvedeni ortak kojem je jedino bilo važno da se uvali na neku večeru i da sa mnom odgleda tekmu. Kada sam javio svima, sada bivšim prijateljima, da smo konačno raskinuli, niko me ni na piće nije pozvao. Ostao sam sam. A to sam i zaslužio. U raskidu nema mesta za druge. Tu ste vi i ona, vaši problemi, vaša ljubav, vaša prošlost i budućnost. Kada se strasti smire, potražite utehu kod prijatelja.

PRAVILO #4
Ne mirite se
Ako je to moguće. Svađa kao svađa je normalna. Ali raskid, odluka da više neprovodite vreme sa nekim, ozbiljna je i teška i moj savet, veterana raskida i mirenja je: ne mirite se. Nema vajde. Svaki sladeći put biće lakše da odete i kažete: Gotovo je! A čim do toga dolazi često, znači nešto debelo nije u redu u vašoj vezi. Pre ili kasnije, desiće se konačni krah. A bolje da se desi pre. Lakše ćete podneti lom sistema odmah nego kada ste stariji, umorniji od svađa i početaka, bez prijatelja i vere u ljubav.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *