Da li kondomi umanjuju uživanje? - Men`s Health

Da li kondomi umanjuju uživanje?

Mit je da kondom smanjuje užitak u seksu, a time se podstiče i nedogovorno ponašanje naročito kod mladih koji imaju najveći rizik od polno prenosivih bolesti.

Rebrasti, šareni, voćni ili obični, kakvi god bili, kondomi ne umanjuju užitak u seksu, pokazalo je američko istraživanje. Nažalost,naučnici sa Univerziteta u Indijani takođe su otkrili da su dečaci već s 14 godina izloženi mnogim mitovima i zabludama o kondomima pa ne žele da ih koriste kada malo stasaju i stupe u seksualne odnose. 

A rizik za oboljevanje od polno prenosivih bolesti najveći je među mladima koji rano stupaju u seksualne odnose i skloni su menjanju partnera. Upravo oni nisu skloni upotrebi kondoma, koji su (uz apstinenciju) jedina zaštita od polno prenosivih bolesti. 

SMANJUJE MOGUĆNOST TRUDNOĆE
Uprkos kondomima tokom godine zatrudni dvanaest od stotinu žena, odnosno takva je zaštita učinkovita u 88 posto slučajeva. Verovatnoća trudnoće je 1:2500 pri svakom seksu.

MASNE KREME IH OŠTEĆUJU
Kondome od lateksa mogu oštetiti lubrikanti na bazi ulja (koristite one na bazi vode) i masne kreme.  Kod poliuretanskih kondoma (koji su teže dostupni) to nije problem.

ZAŠTITA OD POLNO PRENOSIVIH BOLESTI
Kondom štiti od zaraze  HIV-om u 90 posto slučajeva, ali kod virusa koji se prenose direktnim kontaktom kože s kožom (poput virusa herpes simpleks ili HPV-a) nije toliko učinkovit, ali upola smanjuje mogućnost zaraze.

KO JE KRIV ZA PUCANJE?
Za pucanje kondoma često je kriv nakit (prstenje ili pirsinzi).

 

Pročitajte i  Ako varate, ova pravila jednostavno morate da znate
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *