Da li nas redovan seks čini pametnijim? - Men`s Health

Da li nas redovan seks čini pametnijim?

ISTRAŽIVANJE
Istraživanje sprovedeno na miševima srednjih godina je pokazao da se broj moždanih stanica poveća nakon parenja, ali nakon toga opet i padne. Razlog tome je što aktivnosti podstiču mozak na stvaranje novih stanica.

Novonastale moždane stanice se povezuju i pridonose spoznajim funkcijama pa se tako poboljšava dugoročno pamćenje. Ali seks nije jedina aktivnost koja pridonosi stvaranju novih moždanih stanica. Nove stanice se stvaraju vežbanjem, seksom i Prozacom – kako tvrdi psiholog Tracey Shors.

 Kako bi stvarali nove stanice i održavali ih na životu, važno je redovno vežbati, kako telo, tako i um. To je način kako ćete doprineti svom opštem psihičkom i fizičkom zdravlju – tvrde naučnici. Vežbanje 3 puta nedeljno i rešavanje mozgalica poput sudoku-a i osmosmerkii pomoći će vam da telo i mozak ostanu u boljoj formi.

Pri tome vežbanje ne mora biti teretana, dovoljno je da ustanete iz fotelje i malo prošetate, trčite ili provozate bicikl. Ukoliko ste društveni tip, iskoristite to i s vremena na vreme organizujte noć društvenih igara poput Pictionary-as prijateljima. Igra osim što je u društvu i jako je zabavna, podstiče i mozak na aktivan rad razmišljajući i pogađajući različite pojmove. Spojite ugodno sa korisnim i održite telo što duže mladim i svežim, starost će vam biti zahvalna.

 

Pročitajte i  Da li ste loši u krevetu?
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *