Da li vas brak čini osetljivijim? - Men`s Health

Da li vas brak čini osetljivijim?

Naučnici tvrde da ako se čovek oženi sa manje od 25 godina, to utiče na njegovo koštano zdravlje.

Ali, kako da ne započinjemo tako rano sudbinu svojih kostiju? Mlađi brakovi imaju tendenciju da budu više stresni i napeti, što može izazvati pustoš na vašem telu, objašnjava autor studije, Karolin Krendal. Stress aktivira vaš simpatički nervni sistemi i vaš hipotalamus, hipofizu I nadbubrežnu koru, koji su odgovorni za regulisanje imuniteta, sistema za varenje, raspoloženje i emocije. Prevelika aktivacija ovih sistema je povezana sa lošim zdravljem kostiju u mladosti, spekuliše doctor Krendal.

Ali, zašto 25? Tim doktora Krendala se usresredio na ovaj uzrast zbog toga što se većina ljudi školuje i radi nekoliko godina do tada. Ali 25 je takođe i doba kada muški mozak dostigne zrelost, kaže dr Bil Dorti, director programa za brak i porodične terapije na Univerzitetu u Minesoti.

” Konkretno, cerebralni korteks, koji je centar emocionalne inteligencije, nije u potpunosti sazreo do 25.godine, a brak zahteva dobar deo emotivne zrelosti”, dodaje on.

Čak i ako ste prešli dobar deo dvadesetih, teško je znati da li ste spremni da se posvetite braku. Predstavljamo vam četiri pitanja koja vam Dorti savetuje da postavite sebi pre nego što se odlučite na ovaj korak.

KAKO VAŠ PARTNER REAGUJE U KONFLIKTNIM SITUACIJAMA?
Vaša osećanja treba da idu u široke razmere. Treba da se osećate dobro sa njom I sa njenim odlukama, kaže doctor. Da li u konfliktnim situacijama ona plane, ćuti ili je skroz strejt? I što je još važnije, da li podržavate takvu njenu reakciju?

KAKO SE PONAŠA PREMA VAŠIM PRIJATELJIMA I PORODICI?
Želite nekog ko je otvoren I angažovan sa ljudima koje volite ili nekog ko će da vas vuče dalje od njih?

Pročitajte i  Zbog ovih grešaka nikada nećete uspeti da imate savršene trbušnjake

KAKO SE ONA ODNOSI SA SVOJIM RODITELJIMA?
Ako ona ima veliki problem sa ocem, to može biti znak da ste vi sledeći na redu, savetuje doKtor. Ako joj postavite ovo pitanje na početku, biće sumnjičava prema vama, ali pokušajte ovako… recite kako vam se ne sviđa njen otac, da vidite kakva će biti njena reakcija.

DA LI DONOSITZE ŽIVOTNE ODLUKE ZAJEDNO?
Veliki znak da ste spremni za brak jeste ako ste spremni, kao par, da odgovorno donosite zajedničke finansijske I društvene odluke.

 

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *