Imamo opravdanje! - Men`s Health

Imamo opravdanje!

Ispostavilo se da je naš mozak programiran tako da posmatramo muškarce i žene drugačije, a naučnici veruju da je to razlog zašto imamo tendenciju da žene posmatramo kao “objekte”.

Možda sebi i govorite da devojka koju gledate u kafiću mnogo više od para neverovatno dobrih nogu, neverovatnog osmeha i zaista lepih grudi, ali vaš mozak vidi upravo to – delove tela.

ISTRAŽIVANJE
Novo istraživanje pokazalo je da naši mozgovi koriste dva različita načina obrade informacija kada posmatramo slike muškaraca i žena. Dok muškarce posmatramo kao celinu, odnosno ceo objekat, kada su žene u pitanju naš mozak teži ka tome da ih posmatra kao skup delova tela. Da uprostimo, vidite ceo ferari i vidite njegove gume, retrovizore, brisače i neverovatno želite da uđete u njega.

U ovom istraživanju, koje je objavljeno u  European Journal of Social Psychology, ispitanici su prvo gledali slike muškaraca i žena. Prvo cele fotografije, a zatim delove tela.  Kada su pokazivali ženske delove tela, ispitanici su sa lakoćom pogađali čije noge ili grudi odgovaraju kojoj ženi. Dok sa muškarcima nisu imali toliko dobre rezultate. Što je naučnike dovelo do zaključka da mi muškarci ne posmatramo muškarce i žene na isti način.

Pročitajte i  Da li je veličina bitna? Zavisi od toga u kakvoj ste vezi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *