Iskreno o neplodnosti - Men`s Health

Iskreno o neplodnosti

KOLIKA JE UČESTALOST NEPLODNOSTI MUŠKARACA KAO I KOLIKO JE NJEGOV UTICAJ NA NEPLODNOST U BRAKU?
Odgovor :  Poslednje dve decenije se povećao procenat neplodnosti muškarca za 3 do 5 puta. Poslednji rezultati govore da je procenat neplodnih brakova ili zajednica od 15-18%. Značaj ovoga se ogleda što se parovi sve češće sreću sa problemom bračne neplodnosti. Učešće oba partnera u bračnoj neplodnosti je slično, oko 4o% dok problem kod oba partnera obuhvata jednu petinu uzorka. Parovi koji se susreću sa bračnom neplodnošću ističu da muškarci danas lakše prihvataju ovu činjenicu i lakše se odlučuju da se jave kod lekara radi procene svoje plodnosti. Veoma mali broj muškaraca kontroliše svoj kapacitet plodnosti pre odluke para za trudnoćom.

KOJI SU DANAS NAJČEŠĆI UZROCI NEPLODNOSTI MUŠKARACA?
Odgovor : Treba istaći da nisu nasledni činioci ti koji povećavaju  učestalost slabije plodnosti muškarca. Ali zagađenje spoljne sredine : teški metali, insekcitidi,pesticidi, hormoni i druge materije u hrani, vodi, svakako utiču kao značajan faktor na pogoršanje  plodnosti. Zračenje u spoljnoj sredini isto tako ima uticaja  kao i faktori povišene toplote  i  način oblačenja .
Ovi činioci  deluju godinama, kao i činjenica da se vreme ostvarivanja trudnoće pomerilo u četvrtu deceniju života. Ovi činici spoljne sredine i okruženja deluju decenijama. S druge strane klasični uzroci : varikocela (proširena vena u skrotumu), infekcija genitalnih organa, antispermatozoidna antitela, urođene genitalne anomalije, su u istom procentu zastupljeni kao pre 20 godina.

DA LI NAČIN ŽIVOTA MOŽE DA POBOLJŠA KVALITET SPERMOGRAMA?
Odgovor : Savremen način života: sedenje ( na poslu , u automobilu, kod kuće),uska odeća i donje rublje, pušenje, tople kupke, sauna,  doprinose pogoršanju plodnosti. Nošenje mobilnog telefona u prednjim džepovima pantalona, ili laptopa na krilu isto su faktori koji utiču na plodnost. Sve ove činioce treba proceniti i na odgovarajući  način promeniti ili smanjiti njihov uticaj. Promena načina života sa svoje strane doprinosi oporavku procesa spermatogeneze  čak i ako to nije jedini uzrok.

Pročitajte i  10 grešaka na prvom sastanku

DA LI SE MOŽE SMANJITI UTICAJ TIH FAKTORA I POPRAVITI KVALITET SPERMOGRAMA, A SAMIM TIM I PLODNOSTI
Odgovor:  Vitimini C i E kao moćni antioksidansi   doprinose oporavku i smanjenju savremenog oksidativnog stresa.Oksidativni stres dovodi do  oštećenja ćelija, kao i ćelija u testisu i žlezdama koje učestvuju u ostvarivanju ejakulata muškarca (prostata). Činioci koji su neophodni u smanjenju ovog oksidativnog stresa (oštećenja ćelija),  i bitan su izvor energije spermatozoida su  karnitin i acetil-karnitin.

U ČEMU SE OGLEDA ZNAČAJ KARNITINA I ACETIL KARNITINA KOD MUŠKARACA?
Odgovor: Sve žive ćelije su izložene oksidativnom stresu, što sa svoje strane utiče na oštećenje ćelija.Muškarci sa  genitalnom infekcijom bez značajnih tegoba (tz. tihom), sa varikocelom a bez jasnog uzroka imaju povišene supstace oksidativnog stresa. U više kliničkih ispitivanja  u svetu i kod nas se pokazalo da primena karnitina i  njegovog aktivnog oblika, acetil-karnitina u dovoljnim količinama (oko 3 grama)značajno smanjuju ove supstance oksidativnog stresa.  Ovi antioksidanti ne zamenjuju  primenu antibiotika. S druge strane obe supstance, karnitin i acetil- karnitin su izuzetan izvor energije spermatozoida,  utiču na  njihov  kvalitet i progresivnu pokretljivost.

KOLIKE SU DANAS MOGUĆNOSTI LEČENJA NEPLODNOSTI MUŠKARACA?
Odgovor : Danas su mogućnosti mnogo veće nego ranijih godina. Tome su doprineli rezultati savremenih saznanja o uzrocima neplodnosti.  Kombinovanom terapijom vitamina, karnitina, antioksidanata, lekova koji deluju neposredno na proces proizvodnje sparmatozoida, hirurškim lečenjem  i na kraju   korišćenjem metoda vantelesnog oplođenja, bitno su  se proširile i povećale  mogućnosti  da se plodnost popravi i ostvari  očinstvo.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *