Tajna u seksu koju ne koristite - Men`s Health

Tajna u seksu koju ne koristite

Verovatno ste imali i loših dana s poljupcima – niste se trudili, ili ste u ustima imali ukus piva. Razlika između to dvoje? Hemija – i bukvalna, i figurativna. “U trenutku kad spojite usne, deluje mnoštvo parametara“, kaže dr sci. Gordon Galup, psiholog na Univerzitetu Albani. “Te informacije podsvesno dešifrujemo kao pokazatelje zdravlja i kompatibilnosti druge osobe. Poljubac ima ogromnu moć – on može unaprediti ili unazaditi nastavak veze.“ Ako ne uvažavate tu moć, nezadovoljavajuće maženje kraj logorske vatre može dovesti do toga da vas ona poljubi i ostavi. U Galupovoj studiji iz 2007, koja je obuhvatila 1041 studen ta, 66 odsto žena reklo je da im se dešavalo da ih poljupci toliko odbiju, da potpuno izgube interesovanje za dotičnog muškarca. S druge strane, ako postanete majstor za poljupce – ako ovladate onim dugim, opojnim poljupcima koje ona voli, ali ih muškarci često izbegavaju – možete drastično popraviti kvalitet i učestalost akcije u spavaćoj sobi, kažu studije.

Očigledno, ne smete dozvoliti sebi da rizikujete. Zato provedite leto unapređujući ovu važnu ljubavnu veštinu, bilo da osvajate neku lepoticu na odmoru, ili prilazite devojci s kojom ste u trajnoj vezi. Evo našeg vodiča koji će vam otkriti šta sve možete postići usnama

Osvojite je
Kada vas procenjuje kao odgovarajućeg i genetski kompatibilnog partnera, žena će obratiti pažnju na vaša usta. Studija Univerziteta u Albaniju pokazuje da prilikom razmišljanja o poljupcima, žene posebno primećuju zube. Studija je, takođe, otkrila da žene, više od muškaraca, poklanjaju pažnju hemijskim faktorima – na primer, njegovom dahu i ukusu njegovih usana. Galup tvrdi da je to zbog toga što poljupci daju informacije o zdravlju i hormonalnom statusu osobe, jer su žlezde koje luče sebum (a koje su gusto koncentrisane na licu) pod kontrolom seksualnih hormona.

UPOTREBITE USNE
Nemojte joj dokazivati svoju genetsku kompatibilnost ’na prvu loptu’. Sačekajte do drugog ili trećeg sastanka. “Volim kada napetost toliko naraste da nam se čini kako smo sto godina čekali na poljubac, a onda ne možemo da prestanemo satima“, kaže Laura, 29, brend menadžer iz Njujorka. “Ako se poljubite već na prvom sastanku, to je obično samo do sadni poljubac u obraz, u kojem nema strasti. Najbolje poljupce vredi čekati.“ Kada kucne pravi čas, isplati se biti spreman. Zatim preuzmite inicijativu. “Ako je muškarac samouveren, to će učiniti da deluje privlačnije u trenutku kad dođe do poljupca“, kaže dr sci. Kandi Voker, specijalista za interpersonalnu komunikaciju na Univerzitetu Luizvila. Što je najvažnije, počnite opušteno. “Poljubite je blago negde u blizini usana, ili u vrat“, kaže Andrea Demirjian, koja je intervjuisala 250 muškaraca i žena prilikom rada na svojoj knjizi Poljupci: Sve što ste oduvek želeli da znate o jednom od najslađih životnih zadovoljstava (Kissing: Everything You Ever Wanted to Know About One of Life’s Sweetest Pleasures). “Zatim, kad stignete do usana, poljubite je ovlaš, vrlo blago – bez jezika. Lagani poljupci će je sigurno uzbuditi.“

Učinite je srećnom – i ornom
Pošto je jednom osvojite, redovni susreti licem-u-lice od presudnog su značaja za zdravlje dugoročne veze. “Učestalost ljubljenja jednog para utiče na pitanja kao što su napu šta nje, razvod i neverstvo“, kaže Galup. “Ako je često ljubite, time dajete na znanje da ste joj posvećeni.“ Međutim, prema tvrdnjama žena obuhvaćenih studijom, muškarci to ne rade onoliko često koliko bi trebalo. Galupova studija otkriva da muškarci ljubljenje koriste prven stveno kao put ka određenom cilju – napredovanju u seksualnom odnosu. Za žene je, pak, ljubljenje uglavnom način provere statusa veze, a naročito posvećenosti partnera.

Pročitajte i  Kada su žene najraspoloženije za seks

UPOTREBITE USNE
“Potrudite se da je ljubite čak i kada seks nije u planu“, predlaže Galup. “Na taj način poljubac ima i osećajnu i seksualnu komponentu.“ Posle seksa je takođe, kaže on, pravi trenutak: studija pokazuje da žene obično iniciraju ljubljenje posle kresa. A na duži rok, što ste uporniji s poljupcima, to će biti više seksa. “Muška pljuvačka sadrži tragove testosterona – a testosteron je afrodizijak“, kaže Galup. “Zato prenošenje pljuvačke poljupcem u dužim periodima takođe može pomoći u podizanju nivoa testosterona kod žene, i uticati na njen seksualni nagon.“

Ublažite njen stres
Poljupci mogu da odagnaju napetost. Istražujući parove koji su se ili ljubili, ili držali za ruke, ili razgovarali 15 minuta, stručnjaci sa Lafajet koledža otkrili su da su oni koji su se ljubili imali najniži nivo kortizola, hormona koji doprinosi osećaju stresa i anksioznosti. Osim toga, uočen je porast oksitocina – “droge maženja“ koja se povezuje s ljubavnom predanošću i osećajem spokoja i sigurnosti koje doživljavamo u vezama – kod muškaraca.

UPOTREBITE USNE
Da biste obezbedili da i vaša partnerka oseti iste pozitivne efekte maženja kao i vi, pobrinite se za romantiku. “Atmosfera u kojoj dolazi do poljupca utiče na to kako ga žena doživljava“, kaže Voker. Zapravo, u studiji Lafajet koledža, nivo oksitocina u toku ljubljenja kod žena se smanji vao ako je okruženje bilo kliničko. Kad su istraživači obezbedili atraktivniju lokaciju, žene su prijavile da osećaju pojačanu bliskost sa partnerom.

Rasterajte probleme
Kad vam u vezi krene naopako, ljubljenje može biti spas. Studija objavljena u Američkom žurnalu porodične terapije (American Journal of Family Therapy) pokazuje da, ako je poljubite u usta, mo že te olakšati rešavanje problema. “Poljubac je daleko moćniji nego što pretpostavljamo“, kaže Galup.

UPOTREBITE USNE
Naglasite svoje strasno izvinjenje ljubeći je svuda po licu, kao i po rukama, vratu i stomaku. U studiji o refl eksnom odbrambenom trzanju i mehanizmu blokiranja, koju je sproveo dr sci. Majkl Gracijano, psiholog sa Prinston univerziteta, pokazalo se da su najerotičniji poljupci upravo oni kojima se dodiruju one oblasti našeg tela koje su najbolje čuvane. Veliki deo ponašanja prilikom parenja, tvrdi on, jeste naglašeno pokazivanje statusa odbrambenog radara. “Dopuštajući partneru da joj zubima dodirne vrat, ona zapravo saopštava da isključuje svoj radar, i da to čini namerno, zbog njega“, kaže Gracijano. “To je vrlo ohrabrujuća poruka.“ Zatim dodaje: “Nema ničeg ranjivijeg i erotičnijeg od ljubljenja očnih kapaka – morate nekome stvarno verovati da biste mu dozvolili da vam poljubi oči.“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *