Uputstvo za gladak raskid - Men`s Health

Uputstvo za gladak raskid

Bez obzira na to šta je razlog rastanka, on ne može biti lak. Ipak, lagodniji raskid je moguć, naročito ako imati pravi plan.
Tri stručnjaka za veze osmislilo je program od deset koraka, koji pomaže da raskid ne postane komplikovan i da ostanete pri odluci da je vreme za kraj.

PRVI KORAK
Najteži je iznenadni raskid, zbog čega bi trebalo isplanirati ga unapred.
Seksolog Glorija Brejm, autorka knjige „Seks za odrasle“, savetuje:
„Čak i ako želite da raskinete ovog trenutka, sačekajte nekoliko dana kako biste pripremili dobru priču o tome zašto je kraj neizbežan.“

DRUGI KORAK
Ako se još uvek dvoumite oko toga da li raskinuti ili ne, udaljite se od partnerke.
„Ako se, i nakon par dana, osećate isto, bićete jači i lakše ćete joj objasniti da je rastanak prava odluka“, predlaže Brejmova.

TREĆI KORAK
Deo procesa planiranja raskida mora da biti i pitanje kako će on uticati na ostale aspekte života,
Pola Hol, psihoterapeutkinja specijalizovana za veze i autorka knjige „Kako doći do zdravog razvoda“, savetuje da razmislite o finansijskim prednostima koje imate kao par i uverite se da ste spremni da ponovo budete sami. Ako živite zajedno, tu je i pitanje ko se seli, a ko ostaje.

ČETVRTI KORAK
Ukoliko ste doneli konačnu odluku – kraj je neizbežan, ostanite muško i nemojte poklenuti. Prihvatite da je gotovo. Holova smatra da je upravo to razlog što su mnogi parovi „na klackalici“, čas su zajedno, čas nisu jer ne umeju da prihvate da se raskid zaista dogodio.
„Ako ste učinili sve što je bilo u vašim rukama, a nije uspelo, recite i glavi i srcu da je došao kraj“, preporučuje Holova.

PETI KORAK
Nakon što se veza završi, ne nastavljajte sa svađama i sitničavošću.
„Ako (sada već bivša) partnerka počne ovako da se ponaša, savetujem vam da jednostavno odete“, predlaže Brejmova.
Svađe su jedan od najčešćih razloga za kraj veze. Zbog čega biste nastavljali i kada odnos više ne postoji?

Pročitajte i  7 čudnih stvari koje nas pale

ŠESTI KORAK
Mislite o partnerki kao o istoriji. Verbalno i psihički, smestite je u prošlo vreme. Ona je imala riđu kosu. Ona je volela knjige.
„Ako želite da raskid ostane raskid, prihvatite da se to dogodilo juče, a da se vaš život odvija danas i da će se nastaviti sutra. Nikako juče“, kaže Brejmova.

SEDMI KORAK
Neko vreme nemojte koristiti društvene mreže, predlaže seksološkinja Džesika O’Rajli.
„Iako može biti primamljivo pratiti svaki njen korak na Fejsbuku, to će raskid učiniti težim“, kaže ona.
Takođe, uvek podsećajte sebe da ostanete ponosni i otmeni. Istresanje prljavog veša u javnosti, rasprave koje može da pročita svako, sramoćenje… Da li će to promeniti činjenicu da je gotovo? Naravno da ne.
Jednostavno se ponašajte kao da ona više ne postoji.

OSMI KORAK
„Bez obzira na to da li ste vi taj koji ostavlja ili ostavljeni, postoji period tugovanja koji svako mora da prođe“, upozorava Holova.
Razgovarajte o svojim emocijama s porodicom i prijateljima, nikako s bivšom. Normalno je da ponekad osetite usamljeno i da se zabrinete zbog budućnosti.
„Ipak“, podseća Pola Hol, „to ne znači da je raskid bio greška.“

DEVETI KORAK
Neizostavno ćete biti u situacijama koje će vas podsetiti na vezu s bivšom. Miris njenog parfema, prazno mesto na kom ste sedeli u omiljenom kafiću…
„Ova sećanja mogu da vas učine tužnim, veselim, besnim ili čak ravnodušnim. Svaki raskid je važan, a čak i sećanja na veze koje su se završile pre mnogo godina mogu da probude neka osećanja. Međutim, to nije znak da treba da se pomirite“, kaže O’Rajlijeva.

DESETI KORAK
Najbolji način da se oporavite od raskida jeste da počnete da se bavite stvarima u kojima uživate samostalno. Postavite sebi ciljeve i činite sve ono što niste mogli u vezi. Flerujte s devojkama koje tek u poznate, izađite na mesto koje vas je odavno zaintrigiralo, usvojte životinju, idite češće u teretanu…
Sada imate slobodu! Zašto je ne iskoristiti?

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *