7 tajnih ženskih želja - Men`s Health

7 tajnih ženskih želja

Sa druge strane, sam zajednički život može da obeleži deo veze kada se goruća strast nove ljubavi smiruje u mlak bućkuriš sastavljen od svakodnevne rutine, loše komunikacije i večeri repriza davno prošlih TV serija.

Mora li biti baš tako? Da li obaveza na duge staze ubija romantičnu ljubav, kako su pokazale skorašnje studije? Ili se strast može iznova otkriti?

Zaboravite pesnike i pisce ljubavnih romana – i odgovor potražite u nauci. Danas uspešno proučavamo seksualnu psihologiju i to nam pomaže da budemo bolji ljubavnici i srećniji ljudi. Sada možemo da sastavimo plan koji će biti razumljiv i lak za ostvarivanje.

I, ako ništa od ovoga ne upali, ona će barem znati da ste se potrudili.

 

Zakažite sastanak

U vezi ste pola godine. Spontano vođenje ljubavi, poput onog na pikniku na koji ste je odveli povodom petog sastanka, sada se dešava samo u filmovima Kejt Vinslet. Zašto? Oboje ste prezauzeti poslom, gužvama u prevozu i, naravno, nebitnim stvarima poput Fejsbuka, Tvitera i sličnog. Takođe i zato što žene imaju drugačije seksualne nagone od muškaraca. To ste znali – ali da li ste ikada čuli za bonobose? U istraživanju koje je nedavno sprovedeno u Kanadi, ženama i muškarcima prikazan je izbor različitih video klipova: muškarci i žene usred hetero i homoseksualnih aktivnosti, muškarci i žene dok masturbiraju, kao i bonobose – vrstu majmuna – kako veoma divlje “vode ljubav”. Dok su puštali snimke, istraživači su merili stepen seksualnog uzbuđenja kod učesnika, koristeći uređaje koji precizno utvrđuju rast penisa i oticanje vagine. Takođe, učesnici su i sami procenjivali sopstveno seksualno uzbuđenje. Rezultati kod muškaraca su bili jasni – njihove erekcije su se poklapale sa uzbuđenjem koje su sami procenili. Ali, žene su bile druga priča. Strejt žene tvrdile su da su ih privukli muškarci, dok su lezbejke tvrdile da su to bile žene, i nijedna od dve grupe nije prijavila da su bile uzbuđene gledajući majmune. Ali, rezultati su pokazali da su se žene uzbuđivale gledajući sve od navedenih snimaka, ali da njihov um to nije registrovao.

Ovaj rezultat se slaže i sa modelom ponašanja kod žena – njihova želja za seksom će se probuditi tek kada se ona fizički uzbudi. Ovo zvuči kao začaran krug, ali vi ga možete probiti. Prema dr Rouzmeri Beson, psihijatru, ženina želja za seksom je kompleksna i uključuje emocionalnu bliskost i osećaj stalne udobnosti. Dr Bruk Sil, bihevioralni terapeut iz Vankuvera, na to gleda ovako: “Pomoglo bi kada bi muškarci i žene shvatili da je u redu da započnu odnos i ako nemaju seksualnu želju. Potrebno je staviti sve one druge stvari na pravo mesto – emocionalnu bliskost, volju, stimulisanost – i želja će sama doći.”

Zato stavite sve na svoje mesto: odredite datum i vreme, osigurajte osećaj udobnosti (sudovi oprani, sve na svom mestu) i emocionalnu bliskost (najbolje razgovorom). Pre nego što shvatite šta se događa, vodićete ljubav. Čekanje na spontanost može da potraje zauvek.

 

Igrajte se

Evo naučne činjenice koja ne bi trebalo da iznenadi nikoga ko je ikada gledao odbojku na pesku: žene koje se bave sportom imaju bolji dotok krvi u klitoris i seksualno bolje funkcionišu od pasivnih žena. Turski istraživači su doprineli ovoj teoriji, nakon što su detaljno ispitali 25 igračica odbojke na pesku i rukometa i 25 žena koje se ne bave nikakvim sportom.

Postavljali su im neka veoma intimna pitanja – o uzbuđivanju, lubrikantima, orgazmu.Takođe, ove žene su dozvolile da im se dotok krvi u klitoris izmeri Doplerovim ultrasonografom. Sportiskinje su imale bolje rezultate i na ovom testu, ali i na upitniku kojim se merilo njihovo seksualno funkcionisanje. Ovo je pokazalo da je fitnes u vezi sa boljim seksualnim životom i satisfakcijom, kažu naučnici, a i jedan od razloga zbog koga sportistkinje imaju više samopouzdanja od drugih žena.

Vežbanje takođe pomaže i na druge načine. U laboratoriji za seksualnu psihologiju u Ostinu u Teksasu, sprovedeno je istraživanje na koje su žene dolazile dva dana za redom. Prvog dana im je pušten dokumentarac o putovanjima za kojim je usledio erotski film. Drugog dana su prvo vežbale 20 minuta na tredmilu, a zatim je usledio isti redosled filmova. Naučnici koji su merili nivo njihovog seksualnog uzbuđenja došli su do rezultata da su žene bile za 150 odsto uzbuđenije erotskim filmom onoga dana kada su vežbale. Vežbanje priprema nervni sistem na neku vrstu seksualnog uzbuđenja, kaže dr Sindi M. Meston, profesor kliničke psihologije i autor knjige „Zbog čega žene vode ljubav?“. „Kada su u situaciji koja je sama po sebi seksualna“, kaže ona, „njihova tela reaguju mnogo brže i intenzivnije onih dana kada su vežbale nego onih dana kada nisu bile aktivne.“

Zato, idite zajedno u teretanu. Nakon toga gledajte zajedno filmove sa Kejt Vinslet. Šta god da radite, ne pokušavajte da gledate dokumentarac o putovanjima. Osim ako nema bonobosa u njima.

 

Dodirnite je 50 puta

Ako danas prođete pored vaše partnerke 50 puta, isto toliko puta je i dodirnite.

Po ramenu. Po kolenu. A naročito po unutrašnjoj strani podlaktice koja vrvi od nervnih završetaka. Ako pogodite pravo mesto, pravi itenzitet (lagani dodir) i pravu brzinu (1 do 10 centimetara u sekundi) – ti nervni završeci šalju signale u limbički sistem njenog mozga koji je zadužen za poverenje i bliskost.

I neseksualni dodiri imaju veliki uticaj na mozak, i veoma je bitno ko je dodiruje, tvrde istraživači sa Univerziteta u Virdžiniji. Dr Džejms A. Koan i njegove kolege stavili su 16 udatih žena u MRI mašinu (ne, ne sve zajedno!) i rekli im da očekuju da će osetiti blage elektrošokove. Ovo je žene vidno uznemirilo, što su pokazali i rezultati testova. Ali, kada su ih njihovi muževi držali za ruku u trenucima u kojima su bile izložene elektrošokovima, MRI je pokazivao znatno manji nivo stresa kod ovih žena, nego kada su ih za ruku držale nepoznate osobe ili niko.

Prema Koanu, jedan od razloga zbog kojih ljudi ulaze u veze je smanjenje rasterećenja na sopstveni mozak. Naime, sve što nas opterećuje u životu se u vezi deli sa još jednom osobom, tako da je naša moždana funkcija manja. Studija je pokazala da se na žene, koje su se nalazile u najstabilnijim bračnim zajednicama, najpozitivnije odrazilo partnerovo prisustvo i dodir u trenucima šoka. To je bilo skoro jednako kao i uzimanje analgetika, kaže Koan.

 

Slušajte, slušajte, slušajte

Isplanirajte veče samo za vas dvoje. Upalite sveće, pustite neki dobar CD koji ona voli i držite je za ruku preko stola, gledajući je duboko u oči i raspravljajući o tome da li uz vaš nameštaj bolje ide beli ili ljubičasti tepih.

Žene vole deljenje problema i iskustava, i postizanje razumevanja dok provodite vreme zajedno, dok muškarci bliskošću smatraju seks na veš mašini. Što bolje ovo razumete, više vam rastu šanse da izgradite vezu koja će vremenom doneti više zadovoljstva za oboje. Studija koju je sproveo dr Gurit Birnbaum iz Izraela i studija dr Harija Risa sa Univerziteta u Ročesteru su srodne po tome jer su obe utvrdile da postoji povezanost između razgovora o nečemu nevezanom za seks i seksualnom fantaziranju i povećanoj seksualnoj želju. U prevodu: vi joj pričajte o tepihu i ona će možda razmišljati o tome šta biste sve mogli da radite na njemu.

„Ako odgovarate i na neseksualne potrebe vaše partnerke to je veoma bitno, jer joj pokazujete da se brinete o tome da njoj bude dobro“, kaže Birnbaum. „Jedan od boljih načina da učinite da se vaša partnerka oseća posebno i željeno je da obraćate pažnju i da je zaista slušate, bez prekidanja i donošenja preuranjenih zaključaka. Seksualna želja će se povećati ako budete dostigli određen nivo intimnosti.“

 

Budite pažljivi

Znate li koliko ženama treba da reaguju na jedan znak odbijanja? Otprilike 250 milisekundi, eto koliko. A to prouzrukuje čitav niz procesa u mozgu koji menjaju tok njenog raspoloženja.

Ovo znamo zbgog eksperimenata dr Vivijane Zajas, koja na Univerzitetu u Kornelu istražuje ličnost i povezivanje. Ona je grupi žena uz pomoć kaciga sa elektrodama izmerila  aktivnost moždanog korteksa. Žene su imale u ušima slušalice kroz koje je jedan glas ponavljao poruke: „Ako mi zatreba pomoć od mog partnera on će …“ koje su se završavale sa „me utešiti“ ili „se udaljiti“. Neuroni su podivljali kao odgovor na hladan talas odbijanja. Sa druge strane, pozitivan odgovor je proizveo neznatnu moždanu aktivnost.

„Pre nego što ona i shvati kako se oseća, svašta će se desiti u njenom mozgu“, kaže Zajasova. Ona misli da bi žene mogle biti osetljivije na ovakve stvari od muškaraca. „Kada bi muškarci bili ovoga svesni – da na žene u deliću sekunde mogu da  utiču ovi sitni znaci odbijanja, a da one toga nisu ni svesne – možda bi mogli da pomognu ženama da regulišu ove emocije“, veruje Zajasova, „ i to tako što će mnogo direktnije komunicirati.“

 

Naučite kineski

Ako svoju ljubav ne izražavate na način koji ona razume, to je skoro kao da govorite na stranom jeziku.

Ovo je argument dr Gerija Čepmena, autora knjige „Pet jezika ljubavi“, koja je prodata u 6 miliona primeraka. Čepmen, inače bračni savetnik već 30 godina, kaže da svi primarno reagujemo na jedan od pet posebnih jezika, a to su – kvalitetno provedeno vreme, verbalni iskazi pažnje, primanje poklona, usluge i fizički dodiri. Ako vi ljubav osećate kroz seks (fizički dodir), a ona ona se oseća najvoljenije kada očistite kuću (usluge), možda je ribanje kupatila vaša karta za put do boljeg seksa.

„Ljubav zahteva težak rad“, kaže Čepmen. A on počinje tako što ćete otkriti šta je to što vašu partnerku čini voljenom, uz pomoć ovog  jednostavnog Čepmenovog kviza. Neka ona obeleži naredne bokseve po važnosti za nju:

Osećam se posebno voljenom kada neko naglasi koliko je srećan što me ima.

Osećam se posebno voljenom kada mi neko posvećuje potpunu pažnju i provodi dosta vremena nasamo sa mnom.

Osećam se posebno voljenom kada mi neko donosi poklone i pruža opipljive dokaze ljubavi.

Osećam se posebno voljenom kada mi neko pomogne tako što „uleti“ i uradi nekoliko stvari umesto mene.

Osećam se posebno voljenom kada neko izrazi svoja osećanja prema meni kroz fizički kontakt.

Razumeli ste? Celu sledeću nedelju provedite fokusirajući se na ono što je obeležila pod brojem jedan.

 

Koristite hemiju

Moćni afrodizijaci cirkulišu vašim telom baš u ovom trenutku. Oni su vaši seksualni saučesnici.

Epinefrin Hormon poznatiji kao adrenalin stvara se u vašim nadbubrežnim žlezdama kao reakcija na paniku ili strah. Teorije tvrde da bilo koje uzbuđenje koje stimuliše „bori se ili beži“ reakciju može da utiče na nivo seksualnog uzbuđenja i privlačnosti. Zato je dobro provozajte (ne, ne mislimo na tu vrstu vožnje). Vožnja na jednom od rollercoaster-a u zabavnom parku bi mogla kasnije fino da vam se isplati. Laboratorija Univerziteta u Teksasu je sprovela istraživanje u jednom od američkih zabavnih parkova – tražili su od žena da ocene seksualnu privlačnost muškarca prosečnog izgleda. Žene koje su tek sišle sa jedne od „strašnih“ vožnji su istog muškarca ocenile mnogo privlačnijim, od žena koje su još uvek stajale u redu.

Oksitocin i vasopresin Ovi hormoni stvaraju osećanja poverenja i privrženosti. U jednoj švajcarskoj studiji, parovi kojima je data određena doza oksitocina su vodili raspravu mnogo civilizovanije od parova iz placebo grupe. Ljudsko telo luči oksitocin tokom orgazma, što objašnjava njenu želju da se mazi nakon seksa. Studije takođe pokazuju da žene osećaju navalu ovog hormona kada ih partner drži za ruku. Lako, zar ne?

Testosteron Muški hormon (koji se stvara i u ženskom telu) povezan je sa seksualnim uzbuđenjem. Ženama sa slabim libidom se prepisuje ovaj hormon radi lečenja. Ali, postoje prirodni načini da povećate njegovu koncentraciju u njenom organizmu. Fizički takmičarski sportovi povećavaju nivoe testosterona, kažu istraživači sa Pen Stejt univerziteta. S obzirom na to da žene u startu imaju manje ovog hormona, skok testosterona kod njih je drastičniji. Da li je neko raspoložen za pejntbol?

 

… i svaki dan joj govorite koliko je lepa.

Pre nekoliko godina, istraživački tim sa Pen Stejt univerziteta je deset godina posmatrao grupu žena kako bi pratili promene u njihovoj seksualnosti. Nažalost, nisu došli do dobrih vesti. Skoro 39 odsto žena je izjavilo da manje vodi ljubav, a 27 odsto je tvrdilo da manje uživa u seksu. Glavni razlog za to: nezadovoljstvo sopstvenim telom. Studija iz 2010. godine, koja je obuhvatila 154 žene, pokazala je sličnu povezanost između odnosa prema sopstvenom telu i seksualne želje, a takođe je obuhvatila i uticaj misli kod žena koje ih odvraćaju od seksualnog čina, uključijući i strah od toga kako izgledaju u očima svog partnera. Istraživači su utvrdili da, ako žena brine o tome kako izgleda tokom seksa, manje je skoncentrisana, manje uzbuđena i samim tim manje zadovoljna. Kada bi žene samo bile svesne toga da muškarci uopšte ne gledaju u njihov celulit u tim trenucima, svi bismo bili srećniji. Jedan od autora ove studije, dr Bruk Sil tvrdi da su žene nekada veoma iznenađene kada dođu do saznanja da ono što one misle da muškarci misle o njihovim telima uopšte nije tačno.

Zato je sada na vama da razjasnite stvari. Jedan od načina da to uradite, tvrdi Silova, je kroz postupke i reči – tako što ćete je dodirivati i obraćati pažnju na celo njeno telo, umesto da od seksa stvorite samo rutinski odnos.

U drugoj studiji koju je sprovela dr Marta Meana, psiholog sa Univerziteta u Nevadi, opremila je po 20 heteroseksualnih muškaraca i žena specijalnim naočarama koje registruju pokrete oka. Muškarcima i ženama su prikazivane slike erotičnih i neerotičnih interakcija različitih muškaraca i žena. Muškarci su većinu vremena proveli gledajući u žene, dok su oči žena bile podjednako privučene prizorima i muškaraca i žena.

Dr Meana tvrdi da je ovo teško objasniti. Pitanje je da li su žene podjednako uzbuđivane prizorima oba pola, ili su sebe upoređivale sa drugim ženama? „U ženskoj seksualnosti postoji komponenta fokusiranosti žene na samu sebe“, kaže dr Meana. „Žene moraju da budu ubeđene da su poželjne kako bi poverovale da ih bilo ko drugi može smatrati poželjnima.“

Zato, ne štedite na komplimentima, i to ne samo na račun njene lepe guze. Hvalite je služeći se opštim terminima. Uputite joj lepu reč i kada je potpuno obučena – kompliment će za nju imati drugačije značenje ukoliko nije upućen u seksualnom smislu, kaže dr Suman Ambvani, psiholog na Koledžu Dikinson, koji je proučavao telesnu i romantičnu ljubav.

„Žene su vaspitane tako da o sebi misle kao o telima; žensko telo postaje pokazatelj njene vrednosti“, kaže Ambvani. „ Pohvala na račun njene individualnosti, deljenje komplimenata bez fokusiranja na njene delove tela umanjuje to da se ona oseti kao objekat.“

Zato joj govorite koliko je predivna van spavaće sobe… i u spavaćoj sobi.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *