Kada emocije zabole: Kako da "preživite" odbijanje? - Men`s Health

Kada emocije zabole: Kako da “preživite” odbijanje?

Nema ničeg prijatnog u iskustvu kada vas potencijalni partner odbije. To je nugodno, utiče na vaš ego i razočaravajuće je. Budućnost koju ste zamišljali sa njom skliznula je iz vaših ruku i nikada se nećete osećati dobro kada se prisetite tog iskustva.

Potpuno je prirodno da u tim trenucima poželite da se izdvojite od sveta. Niko neće da vas krivi ukoliko se povučete u sebe i sami sa sobom probate da savladate negativna osećanja. Naravno, određeni broj ljudi se sa ovim okolnistima nosi na nestereotipan način i vrlo brzo pronalaze način da ponovo budu zadovoljni i ispunjeni.

Pogledajte i Kako preboleti raskid?

Ta vrsta neprijatnog bola može se porediti sa onim fizičkim, jer odbijanja zapravo aktiviraju delove mozga koji su povezani sa centrima za fizičku bol. Tako da pored „ranjenih“ emocija, kao posledica emotivnog neprihvatanja i naše telo biva izloženo.

I dok ne postoje „pravi“ načini da se izborimo sa odbijanjem, određeni negativni postupci mogu samo dodatno da pogoršaju vaše emotivno stanje i zato je potrebno da ih po svaku cenu izbegnete.

ODBIJANJE NE SHVATAJTE LIČNO

„Kada nas neko odbije to doživljavamo vrlo lično, međutim to uglavnom ima veze sa mnogim drugim faktorima: možda osoba koja nas je odbila još nije spremna za novu vezu ili je i sama bila suočena sa sličnom situacijom“, kaže psihološkinja Helen Odeski. „Prihvatanje tih stvari lično u pravilu vodi ka tome da počnete sebe u potpunosti da krivite za situaciju koja je ipak dvostrana. Bola opcija je da sagledate čitavu situaciju iz perspektive druge strane i uverite sebe da ova kombinacija ipak nije dobro rešenje“, dodaje Odeski.

Saznajte i Zbog čega su singl muškarci nesretniji od singl žena?

Poznati psiholog Devon Berkhejser u razgovoru za magazin Insider rekao je da su određene negativne emocije nakon odbijanja sasvim prirodna pojava, ali ključ leži u tome da ne preterujete, da izbegnete samosažaljenje i da ubeđujete sebe da sav problem leži u vama.

Pročitajte i  Ove namirnice "ubijaju" vaš seksualni nagon

„U većini slučajeva, odbijanje nema nikakve veze sa vama , već jednostavno vi niste ono što druga strana želi od emotivnog partnera. To što taj neko vas ne pronalazi kao odgovarajućeg partnera, nikako ne treba da znači da je nešto fundamentalno loše sa vama. S druge strane, bilo bi poželjno da iskreno preispitate sebe i unesete neke promene u svoj život koje će vas učiniti boljim partnerom“, ističe Berkhejsir.

IZBEGNITE MOGUĆU LOŠU KOMUNIKACIJU

Određeni broj muškaraca teško podnosi situaciju da su odbijeni, pa pokušavaju da ubede osobu koja ih je odbila da pravi veliku grešku. U takvim situacijama po pravilu se javlja osećaj ljutnje koji samo dodatno pogoršava situaciju.

Magična moć zaljubljivanja: 8 razloga zašto nas neko privlači

„Najgora stvar koju možete da uradite kada ste odbijeni je da uvredite osobu koja vas je odbila. To ne znači da imate pravo da se ponašate krajnje nepristojno.

Odbijanje prihvatite sa dostojanstvom i trudite se da što više naučite iz tog iskustva“, kaže bračni terapeut Mišelen Vasil.

Odbijanja nikad neće biti prijatno iskustvo, ali nikada ih ne doživljavajte tragično. Na kraju krajeva, ta osoba vam možda čini uslugu tako što će vam se otvoriti mogućnost da upoznate nekog ko će vam više odgovarati.

Foto: Shutterstock

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *