Seksualna privlačnost: Kako mirisi utiču na izbor partnera? - Men`s Health

Seksualna privlačnost: Kako mirisi utiču na izbor partnera?

Ljubav može da poremeti naš telesni sistem, a pogotovo naša čula – to će vam potvrditi svaka osoba koja je u životu bila zaljubljena do ušiju.

Međutim, istraživanja su otkrila da velik deo naše ‘uspešnosti’ u vezi i seksualne privlačnosti zavise o čulu mirisa i mirisima.

Hemija mirisa: Šta privlači naša čula?

Studija u naučnom časopisu Biological Psychology istraživala je razliku između veza ljudi koji imaju čulo mirisa i onih koji su rođeni bez ovog razvijenog čula. Istraživanje je dokazalo da su osobe bez čula mirisa bile manje društvene i nesigurnije.

Kod muškaraca je bilo vidljivo da imaju manje partnerki. Muškarci sa slabijim čulom mirisa imali su otprilike dve veze, a oni sa normalnim čulom deset. Objašnjenje za to je da su muškarci bez čula mirisa manje avanturistički nastrojeni i zabrinuti za to kako ih drugi vide.

Lepi trenuci: 8 mirisa koji nas čine srećnim

Ovo, navodno, dolazi sa evolucijonom pozadinom: žene izbegavaju one koji slično mirišu kao one jer žele da zaštite svoje potomke od bolesti, odnosno sve aludira na to da žele izbeći dobivanje potomaka u rodbinskim vezama.

U naučnom magazinu Frontiers in Psychology istraživači su otkrili da to kako neko miriše odmah utiče na naš utisak o njima.

Putem mirisa odmah otkrivamo kakav je neko, koliko je star i koliko je plodan. Dokazano je i da žene koje koriste hormonsku kontracepciju teže registruju MHC (kompleks gena tkivne podudarnosti) koji im odgovara.

Eksperiment: Koristio je miris na bazi feromona da bi otkrio privlači li on zaista devojke

Industrija je ovakva istraživanja prepoznala pa su se na tržištu uskoro pojavili parfemi sa feromonima. Ovi umetni mirisi sintetički su napravljeni i, navodno, su jaki afrodizijaci. Iskustva tvrde da se seksualna želja, posebno kod žena, probudi ako osete molekule ovog spoja.

Pročitajte i  Lepe žene, nevernice

Sledeći put kada birate parfem, birajte pametno, a možda je najučinkovitiji način i da pustite da vaš vlastiti miris odradi magiju.

Foto: Shutterstock

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *