NA SNIMANJU SERIJE SRPSKI JUNACI SREDNJEG VEKA: Srbi u borbi za tron! Junaci druge sezone biće car Uroš, Jug Bogdan... - Men`s Health

NA SNIMANJU SERIJE SRPSKI JUNACI SREDNJEG VEKA: Srbi u borbi za tron! Junaci druge sezone biće car Uroš, Jug Bogdan…

Svetska produkcija Potrudićemo se da ovo bude „Igra prestola“ u našim uslovima, kaže producent Nedeljko Bajić. Junaci su Stefan Lazarević, Đurađ Branković i car Uroš

U Smederevu je u toku snimanje drugog ciklusa igrano-dokumentarne serije „Srpski junaci srednjeg veka“ prema scenariju i u režiji Gordana Matića, koju realizuje produkcijska kuća „Kontrast studios“ u saradnji sa „Telekomom Srbija“.
FOTO: @STARSPORT/SRĐAN STEVANOVIĆ

Kroz deset polučasovnih epizoda serija upoznaje gledaoce sa malo poznatim detaljima iz srpske srednjovekovne istorije.

FOTO: @STARSPORT/SRĐAN STEVANOVIĆ

Obišli Svetu goru

Junaci druge sezone biće Stefan Lazarević, Đurađ Branković, car Uroš, Jelena Balšić, vojvoda Momčilo, Jug Bogdan, Banović Strahinja i Tvrtko I Kotromanić, a kroz priče o njima saznaćemo i mnogo toga o političko-ekonomskoj i društvenoj situaciji u srednjem veku i borbi za presto. – Kroz sudbine tih ličnosti naučićemo mnogo i shvatićemo da ne počinje sve od naše generacije. Ti ljudi su bili učeni, pismeni, školovani… Srednji vek se smatra mračnim dobom, a ovom serijom ćemo pokazati i neki drugi ugao – otkrio je novinarima autor Gordan Matić.

Pored reditelja, zbog verodostojnosti i tačnosti istorijskih činjenica, u svakom trenutku su na setu i istoričari, arheolozi i stručni konsultanti, koji su, osim iz Srbije, došli i iz Turske, Hrvatske, Makedonije… Serija je snimana i na Svetog gori.

FOTO: @STARSPORT/SRĐAN STEVANOVIĆ

Ekipa Kurira bila je na snimanju krunisanja despota Stefana u Carigradu despotskom krunom, a producenta Nedeljka Bajića upitali smo da li je na mestu porediti ovaj projekat sa hit serijom „Igra prestola“. – Potrudićemo se da ovo bude „Igra prestola“ u našim uslovima. „Srpski junaci srednjeg veka“ su dokumentarno-igrani program, a mislim da ovaj period naše istorije zaslužuje i neku TV seriju i film. Amerikancima je bilo lako da se igraju jer im je ceo svet tržište. Ovo će biti veliki iskorak. Koristićemo dronove, snimati scene sa četiri kamere i imamo već atraktivan materijal. Nastavak je nekoliko koraka ispred prve sezone – kaže Bajić.

Narator Vladimir Aleksić

Narator serije je glumac Vladimir Aleksić, a novi cirkus emitovaće se naredne godine na Superstar TV kanalu, koji mogu pratiti korisnici MTS TV, kablovskog operatora Supernova i satelitske televizije m:SAT TV, kao i korisnici u regionu preko m:tela CG i BiH i širom sveta preko GO4TV.

FOTO: @STARSPORT/SRĐAN STEVANOVIĆ

Ekskluzivno FOTOGRAFISAN JEDINI PORTRET ĐURĐA BRANKOVIĆA

U seriji „Srpski junaci srednjeg veka“ gledaoci će prvi put moći da vide i pojedine artefakte i lokacije značajne za srpsku srednjovekovnu istoriju koji do sada nikada nisu bili kamerom zabeleženi. – Bili smo u arhivu u Dubrovniku, tu smo imali priliku da vidimo originale i prepise povelja naših vladara i mi smo ih prvi put snimili video-kamerama i fotografisali. Dobili smo da prikažemo jedini poznati na svetu portret despota Đurđa Brankovića u Esfigmenskoj povelji iz 1429. godine, ako ne računamo njegove portrete na novcu, koji su šematizovani – kaže istoričar i stručni konsultant Marko Aleksić.

Izvor: Kurir.rs / Ljubomir Radanov / FOTO: @STARSPORT/SRĐAN STEVANOVIĆ

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *