Namirnice za zdravog momka - Men`s Health

Namirnice za zdravog momka

Čini se da svake godine “otkriju” neku novu supernamirnicu. Pre nekoliko godina, to je bila heljda, zatim je došla kinoa, a trenutni hit je seme konoplje. Da li su ove namirnice neophodne za dobro zdravlje i da li ćete se razboleti od njih? Odgovor je negativan. Ali svakako je dobro da ih uključite u ishranu. Potraga za novim zdravim namirnicama je zdrava sama po sebi: tera vas da jedete što raznosvrsniju hranu, a to je ono najvažnije.

Pogledajte i Superhrana za današnjeg ratnika

MASLINOVO ULJE

Sipajte ga obilato, Američka FDA kaže da konzumacija dve kašike maslinovog ulja dnevno, umasto zasićenih masti, smanjuje rizik od srčanih oboljenja.

BADEMI

Grickajte slobodno! Mononezasićene masne kiseline u bademima mogu smanjiti rizik smrti prouzrokovane koronarnom bolešću srca, odnosno začepljenju krvnih sudova.

Otkrijte i 21 namirnica sa super moćima!

LOSOS

Masne ribe poput lososa se isplate. Ishrana bogata ribljim uljem smanjuje izgradnju masnih naslaga na krvnim sudovima. Pored lososa, dobre su sardine, skuša i haringe.

SPELTA

Jedite ovu pražitaricu obavezno. Ishran bogata celim zrnima smanjuje opasnost od oboljevanja srca i krvnih sudova za 20 odsto. Pored spelte, jedite heljdu, proso, kinou, ječam i drugo zrnevlje iz porodice zdrave hrane.

 

Saznajte i 5 razloga zašto je ovsena kaša najzdraviji doručak

LEBLEBIJE

Navalite na humus! Leblebije, od kojih se pravi ovo jelo su dobar izvor polifenola koji smanjuju mogućnost stvaranja naslaga masti na krvnim sudovima i podižu nivo dobrog LDL holesterola.

Pročitajte i  Riblja supa sa pirinčem i suvim grožđem

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *