Prirodni izvor elektrolita: 6 namirnica za vrhunski oporavak - Men`s Health

Prirodni izvor elektrolita: 6 namirnica za vrhunski oporavak

Kada se spomene pojam elektroliti, većina ljudi prvo pomisli na one sportske napitke i gelove koji se najčešće mogu videti po teretanama. Ti sportski napici iako u sebi sadrže velike količine elktrolita, imaju visoko klalorijsku vrednost i obiluju velikim količinama šećera.

Šta su zapravo elektroliti? Ukratko, elektroliti su električno-naelektrisani joni (natrijum, kalcijum, magnezijum i kalijum na primer) koji pomažu u regeneraciji mišićnih i nervnih funkcija, kao i balansu tečnosti u našem organizmu. Ukoliko trenirate u standardnom prosečnom vremenu od 60 do 90 minuta, vrlo je verovatno da ćete potrošiti veću količinu elektrolita nego što ćete je uspeti nadoknaditi, a upravo na taj način dolazi do disbalansa koji je glavni uzročnik slabijeg oporavka tela, zato je važno unositi namirnice koje su bogate ovom supstancom.

Saznajte i Izotonični napici iz domaće radinosti!

Dok trenirate, podižete temperaturu tela, znojite se i na taj način gubite elektrolite. S obzirom da elektroliti pomažu prilikom mišićnih kontrakcija, za vreme treninga usred velikih napora može doći do neprijatnih bolova u mišićima i do grčeva. U nekim ekstremnim slučajevima disbalans elektrolita može dovesti do osećaja zamora, mučnine, glavobolje, naglih promena krvnog pritiska, pa ček i epileptičnih napada.

SUPE OD POVRĆA

Natrijum je jedan od primarnih elektrolita koji se gube putem znoja. Gubitak i manjak ovog nutrijenta može itekako uticati na vaš trening, jer upravo natrijum pomaže zadržavanju tečnosti u telu i sprečavanju grčeva u mišićima. Supe od povrća u proseku sadrže između 300 i 600 miligrama natrijuma i trebale bi biti obavezan deo vaše ishrane jer ne idealan način hidriraju naš organizam.

ČOKOLADNO MLEKO

Čokoladno mleko je puno različitim vrstama elektrolita kao što su kalcijum (pomaže u jačanju naših kostiju i boljem radu mozga i srca), kalijum i magnezijum. Nemojte previše da brinete zbog malo većih količina šećera, posebno ako čokoladno mleko pijete posle treninga. Ovaj napitak sadrži idealan omer 3:1 ugljenih hidrata i proteina koji pomaže sportistima prilikom oporavka.

Pročitajte i  Kako je medicinka dobila ime?

Zdrave navike: Zašto treba piti mleko nakon treninga?

VOĆE

Banane, jednako kao i pomorandže i dinje, odličan su izvor kalijuma pa se zato s pravom smatraju izuzetnim namirnicama posle treninga. Ovo voće takođe spada u ugljene hidrate koji regulišu nivo šećera u krvi pa nam tako u isto vreme podižu energiju pre treninga i oporavljaju telo nakon fizičke aktivnosti.

SALATE

Velike salate po pravilu u sebi imaju namirnice kao što su slatki krompir, zeleno povrće, pasulj i cveklu pa su ispunjene velikom količinom kalijuma. Masline, paradajz i zelena salata sadrže hlorid- elektrolit koji u kombinaciji sa kalijum odlično zadržava balans tečnosti u organizmu. Dodajte malo riže i orasa (koji su izuzetno bogati magnezijumom) pa ćete uneti i dozu proteina neophodnih za energičan trening.

SEMENKE BUNDEVE

Semenke baš i ne zvuče kao super hrana, ali uz pametan izbor mogu biti. Semenke bundeve su odličan izvor magnezijuma sa 74 miligrama u dve kašike, što je 25 procenata vaših dnevnih potreba. Šaku ovih semenki stavite u salatu i jedite je pre treninga za obilje elektrolita i energije.

Sportskim napicima do medalja: Šta piju olimpijski sportisti?

GRČKI JOGURT

Da bi proizvele energiju našim ćelijama su potrebni elektroliti koji se zovu fosfati- komponenta koja energetski opskrbljuju molekul adenozin-trifosfat koji je zadužen za snagu našeg tela. Mnogi ljudi fosfore unose putem hrane bogate proteinima, a među njima prednjači grčki jogurt koji je prepun između ostalog i kalcijuma. Jedite dva sata pre treninga, a na taj način ćete i dalje biti puni a pružićete organizmu dovoljno vremena da svari hranu. Konzumirajte grčki jogurt posle treninga da biste izgradili mišiće jer on sadrži 12 do 16 grama proteina u 120 mililitara.

D.R.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *