3 nutritivna mita u koja ne treba da verujete - Men`s Health

3 nutritivna mita u koja ne treba da verujete

Vaše kolege na poslu ispijaju galone vode tokom dana forsirajući organizam kako bi uneli „propisane“ doze tečnosti. Vaši drugari iz teretane redovno se pune piletinom i ćuretinom da bi nabacili te željene velike mišiće, a vaša devojka je pronašla recept za kolače bez holesterola koje vam redovno sprema i za koje misli da će vam unaprediti zdravlje.

Pravo pitanje je koliko su te navike zaista zdrave i delotvorne? Ukoliko zaista nameravate da usvojite neke zdrave prehrambene navike, morate pre svega demistifikovati određene dobro poznate mitove koji su se u praksi pokazali kao neprovereni. U nastavku teksta saznajte koje su to najčešće prehrambene “legende”.

Hrana za mozak: 6 namirnica za jače vijuge

KASNI OBROCI ĆE VAS UČINITI GOJAZNIM

Kalorije su kalorije, bez obzira kada ih unosimo u sebe. Ne postoji magično vreme tokom dana kada naše telo unesene kalorije sporije pretvara u masne naslage. Ukoliko pojedete više hrane nego što vam je neophodno, potpuno je nevažno u koje vreme ste večerali. Za neke ljude je pravilo „bez kalorija nakon 8 sati“ vrlo efikasno jer tako limitiraju unos kalorija i zasićenih masti u toku jednog dana.

Ali šta ako ste primorani da jedete kasne večere ili ste pak gladni pre odlaska u krevat? U svakom slučaju, jedite. Nahranite i napunite svoije telo. Nema nikakve bojazni ukoliko ste izbalansirali ishranu i ako izbegavate brzu hranu kasnije tokom dana. Na kraju, ukoliko trenirate u večernjim satima izbegavanje obroka je loša stvar. Potrebno je da nadoknadite brojne nutrijente koje ste izgubili tokom treninga. U zavisnosti od aktivnost trebaće vam dosta vode, elektrolita, ugljenih hidrata i proteina.

Savet: Šta i koliko jedete je mnogo važnije od toga kada jedete. Ravnomerno rasporedite unos hrane tokom dana bez prevelikih vremenskih pauza između obroka.

Pročitajte i  Proteinski šejk - da li je zaista neophodan?

Biblija bolje ishrane: 6 pravila za božanski apetit

DODATNI UNOS PROTEINA AUTOMATSKI GRADI MIŠIĆE

Da biste izgradili velike i snažne mišiće, morate poštovati tri osnovne komponente: adekvatan unos kalorija, postojan unos proteina i dobar fitnes program. Redovan trening je ključan u stvaranju jakog tela, a unos proteina iznad vaših potreba u kombinaciji sa nedovoljno treninga će imati kontra efekat jer će se skladištiti u vašem telu u vidu masnih naslaga.

I sam tajming unosa proteina je važan. U slučaju recimo treninga sa otporom neposredno nakon aktivnosti, kombinacija whey proteina sa ugljenim hidratima se pokazala kao najdelotvornija za građenje mišića.

Savet: Morate da se hranite zdravu u nameri da izradite velike mišiće, a to podrazumeva i normalan unos proteina.

Saznajte i Prehrambena abeceda

HRANA BEZ HOLESTEROLA DOBRA ZA NAŠE SRCE

Iako je preporučljivo da limitirate unos žumanaca, punomasnih mlečnih proizvoda i drugih namirnica bogatih holesterolom, stvari nisu baš tako jednostavne. Mnogo veći uticaj na nivo holesterola u našem telu imaju namirnice ispunjene zasićenim i trans mastima. Upravo je takvih namirnica najviše u supermarketima i po pravilu su nam one najdostupnije, poput pomfrita, smrznutih kolača, margarina, sladoleda, biskvita itd.

Nutricionisti preporučuju da tokom kupovine obratite pažnju na etiketu proizvoda koji ne bi smeli imati više od 2 miligrama holesterola i 2 grama zasićenih masti po porciji obroka. Ukoliko jedete malo veće obroke dozvoljeno je da i taj unos bude malo veći.

Savet: Prilagodite svoju ishranu tako što ćete je bazirati na integralnim žitaricama, voću, povrću, mahunarkama, orašastim plodovima i mesu.

D.R.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *